DANAS SE OBILJEŽAVA DAN BIJELIH TRAKA

Znakovitim polaganjem 102 bijele ruže u obliku kruga, koje predstavljaju čistoću, nevinost i poniznost, svaka sa imenom ubijenog prijedorskog djeteta, roditelji i aktivisti će danas na dan obilježavanja Bijelih traka u Prijedoru, bar na jedan dan, izgraditi dugo traženi simbolični spomenik.

Oni se već devet godina hrabro i uporno bore s vlastima Grada Prijedora kako bi izgradili taj spomenik. Ta inicijativa prvi put je upućena Gradu Prijedoru još 2014. godine, kao potresna molba za priznanjem i sjećanjem na neizrecivi zločin koji se dogodio tokom rata.

Polaganjem cvijeća sa imenima ubijene djece kojima do danas u ovom gradu nije podignut spomenik, istog dana će na glavnom gradskom trgu biti obilježen i Dan bijelih traka, kao podsjećanje na prisiljavanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru da svoje kuće, stanove i sebe označe bijelim zastavama i trakama.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Na taj dan, 31. maja, osnovan je logor “Omarska”, kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika.