U OČEKIVANJU NOVIH PADAVINA POPLAVLJENA  PODRUČJA ZBRAJAJU ŠTETE

U OČEKIVANJU NOVIH PADAVINA POPLAVLJENA  PODRUČJA ZBRAJAJU ŠTETE

Nakon jednomjesečnog kišnog razdoblja jak pljusak koji je jučer popodne zadesio veći dio BiH uzrokovao je izlijevanje potoka, porast vodostaja rijeka i pojavu podzemnih voda. Najkritičnije je bilo u Tesliću  gdje su jake bujične vode napravile veliku štetu u nekoliko naselja. Voda je nakratko poplavile magistralni put  M-4 Doboj-Banja Luka u mjestu Vrela kod Teslića i M-17 u Brankovićima kod Žepča. Tokom Noći kiša je prestala da pada, pa je stanje u poplavljenim područjima jutros povoljnije. Štete su velike.

Teslić-Štete se zbrajaju

Iako se Usora nije izlila iz korita, manje pritoke, potoci i bujične vode pričinile su veliku štetu na stambenim i infrastrukturnim objetktima. Najteže je bilo u teslićkim naseljima Vlajići, Blatnica, Gomjenica i Jasenova.

-Katastrofa. Poplava je  najednom naišla. U roku od pet minuta haos  je napravila bujica. Kod mene je ovdje bilo najteže. Štete su ogromne-kaže Dušan Blagojević iz Jasenove.

Nesterović-velika šteta

-U mene je auto ovdje ispred stajalo. Ja sam sjeo u auto i odvezao gore. A, drugo auto, „audi“ je ovdje bio i njega je odnijelo. Ušla je voda u garažu, u kuću nije baš toliko. Sreća nije u spavaće sobe, a ovdje u dnevnom boravku, uh, to je nenormalno. Sve je uništeno. Živa glava-kaže Niko Nesterović iz Vlajića.

Službe CZ su od sinoć na terenu. Teren je još sinoć obišao i općinski načelnik Milan Miličević.

Miličević-neodgovorna eksploatacija šumskih resursa

Ja ne znam koliko puta treba reći, evo konkretno u Vlajićima, svaki put to ponavljamo i ja ne mogu da shvatim toliku bahatost ljudi koji vrše eksploataciju šume, koji to rade onako bahato, neplanski, primitivno. Vidljivi su, i to smo stalno prijavljivali i upozoravali,ostaci i balvana i drvnog otpada koji se nalaze duž potoka, pored puteva. Poduzimaćemo sve zakonske mjere da se konačno stanje poboljša-kazao je u Vlajićima Miličević.

Poplavljen je sinoć bio i magistralni put Doboj-Zenica u Brankovićima kod Žepča, a pod vodom je bio i sjeverni   ulaz u Maglaj, kao i regionalni put prema Zavidovićima. Teško je pogodjeno naselje Liješnica.   U Doboj Jugu su tokom noći zatvorili dio nasipa na trasi koridora Vc prema rijeci Usori, pa težih posljedica nije bilo. Općinski načelnik Mirnes Tukić nadzorio je radovima i noć proveo s uznemirenim stanovnicima .

Kiša tokom noći ugavnom nije padala, pa je stanje u ugroženim područjima jutros stabilno. Štete se zbrajaju, ali je jasno da ih lokalne zajednice same neće moći sanirati.   Afirmativa.ba