ZDK: 28. SJEDNICA SKUPŠTINE – NIZ ODLUKA VAŽNIH ZA GRAĐANE KANTONA

Na dvadesetosmoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 31.07.2024. godine razmatrano je osam tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je prihvatila Nacrt Zakona o proglašenju Zaštićenog područja planine Zvijezda. Stavljanje ovog lokaliteta pod zaštitu će biti najsigurniji alat u konzervaciji vrijednosti ovog lokaliteta koji su prepoznati kao važni za očuvanje još u bivšoj državi. Pored bogatog prirodnog naslijeđa, planina Zvijezda obiluje značajnim vodnim resursima, šumskim resursima, te neprocjenjivim kulturno-historijskim naslijeđem koje je nastajalo stotinama godina na ovom prostoru, a čine ga brojna autohtona sela, majdani, stećci, sakralni objekti itd.

U okviru druge tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je donijela Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Donošenje ovog zakona je proizašlo iz potrebe sa ciljem usaglašavanja sa odredbama federalnih zakona i propisa koji regulišu prava pripadnika branilačke populacije. Većina boračkih udruženja su podržale donošenje ovog Zakona.

Zastupnici su danas donijeli i Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu, sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu u kojem su ukupni prihodi povećani sa 280.000.000,00 KM na 287.160.050,00 KM, a potom je Skupština u okviru četvrte tačke dnevnog reda donijela Odluku o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu.

U okviru pete tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluke o verifikaciji Odluka Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Priznanja će biti uručena na Svečanoj sjednici Skupštine Kantona, a ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Bajruzin Hajro Planjac, Elvedina Muzaferija i Suad Kaknjo, Laureatima su Plakete Zeničko-dobojskog kantona dodijeljene kao priznanje za izuzetan doprinos u oblastima nauke, sporta i društvenih djelatnosti.

U okviru šeste tačke dnevnog reda zastupnici su razmatrali i zaključkom prihvatili Inicijativu Alena Kapkovića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, za izmjenu i dopunu člana 10. Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona, te je Skupština zadužila Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i Vladu Zeničko-dobojskog kantona, da povodom podnesene i prihvaćene Inicijative, u roku od 30 dana pripreme i u skupštinsku proceduru dostave Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru osme tačke dnevnog reda Skupština Zeničko-dobojskog kantona je Zaključkom prihvatila Prijedlog Ćazima Huskića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, za davanje autentičnog tumačenja odredbi člana 54. tačka b) i člana 56. stav (2) tačka d) Zakona o visokom obrazovanju, („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona” broj: 12/22), kao osnovan, a potom se izjasnila po Prijedlogu autentičnog tumačenja i donijela Autentično tumačenje odredbi člana 54. tačka b) i člana 56.  stav (2) tačka d) Zakona o visokom obrazovanju („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona” broj: 12/22).

U okviru posljednje tačke dnevnog reda Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zaključkom prihvatila Informaciju o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2023. godini.

 

Stručna služba Skupštine ZDK