VATIKAN NIJE PRIZNAO „UKAZANJA“ U MEĐUGORJU

 

 

VATIKAN je priznao “brojne pozitivne plodove” koji se događaju u Međugorju, svjetski poznatome hodočasničkome mjestu u BiH, ali nije dao svoj stav o nadnaravnosti fenomena koji se vezuje uz tvrdnje vidjelaca da im se tamo ukazuje Gospa i šalje im poruke.

U tekstu koji je objavio Vatican News navodi se kako dokument Dikasterija za nauk vjere, koji je odobrio papa Franjo, ne govori o nadnaravnosti, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane za župu-svetište Kraljice mira te daje uglavnom pozitivno mišljenje o porukama uz nekoliko pojašnjenja.

Nije proglašeno izravno nadnaravno podrijetlo

U Noti o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje, koju je potpisao kardinal Víctor Manuel Fernández, pročelnik Dikasterija za nauk vjere, navodi se da pozitivna ocjena većine međugorskih poruka “ne podrazumijeva proglašenje izravnoga nadnaravnog podrijetla”.

Pa ipak, prepoznaje se vrijednost duhovnih plodova povezanih s međugorskim iskustvom, ovlašćujući vjernike da ga se pridržavaju jer su se “dogodili brojni pozitivni plodovi i nisu se među Božjim narodom proširili nikakvi negativni ili rizični učinci”.

Dodaje se kako su mjesta vezana uz međugorski fenomen odredišta hodočašća iz cijeloga svijeta.

 

“Pozitivni plodovi”

“Pozitivni se plodovi očituju ponajviše kao promicanje zdrave prakse života vjere” u skladu s tradicijom Crkve. Dogodila su se “brojna obraćenja” ljudi koji su otkrili ili ponovno otkrili vjeru; povratak ispovijedi i sakramentalnoj pričesti, brojna zvanja, “brojna pomirenja supružnika i obnove bračnoga i obiteljskoga života”. Zabilježena su i “vrlo brojna ozdravljenja”.

Vatican News dodaje kako Nota Dikasterija, koju je službeno odobrio i papa Franjo, razmatra i glavne aspekte poruka, počevši od poruke mira shvaćenoga ne samo kao odsutnost rata nego i u duhovnom, obiteljskom i društvenom smislu, najoriginalniji naslov koji Gospa sebi pripisuje je, naime, Kraljica mira.

“Taj se aspekt bolje razumije u ekumenskom i međureligijskom kontekstu Bosne i Hercegovine, obilježenom strašnim ratom s jakim religijskim elementima”, dodaje se, a navodi Vatican News.

Upozorenje za lažne proroke

Dokumentom se upozorava i na lažne proroke i navode takve poruke. “Oni koji daju katastrofična predviđanja lažni su proroci.”

Vatican News navodi kako ovo tumačenje ne podrazumijeva proglašenje nadnaravnosti i podsjeća da nitko nije obvezan vjerovati u to, nihil obstat (nema zapreka) – koje je izdao mostarski biskup u dogovoru sa Svetom Stolicom – upućuje da vjernici “mogu putem tog duhovnog prijedloga dobiti pozitivan poticaj za svoj kršćanski život te dopušta javno štovanje”.

 

Dikasterij na kraju potiče one koji idu u Međugorje “da prihvate kako se na hodočašće ne ide radi susreta s navodnim vidiocima, nego radi susreta s Marijom, Kraljicom mira”.

Međugorski fenomen

Međugorski fenomen vezuje se uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se od 1981. godine u tome hercegovačkome mjestu ukazuje Gospa i šalje poruke mira, zbog čega se i naziva Kraljicom mira.

Vatikan je utemeljio posebno povjerenstvo koje je svoje izvješće o međugorskome fenomenu dostavilo papi Franji. U međuvremenu je imenovan i posebni Papin izaslanik koji je zadužen za ovu župu. Od početka fenomena do danas Međugorje je posjetilo 50 milijuna hodočasnika.

 

Javlja: Index.hr