BROJNIM SADRŽAJIMA OBILJEŽEN DAN OPĆINE USORA

Nogometnim turnirom veterana Usore održanom u subotu na stadionu „Plaža“ u Makljenovcu, na kojem su nastupile četiri ekipe iz BiH i Hrvatske, počelo je  obilježavanje 24. obljetnice forimiranja Općine Usora i tri decenije od formiranja 110. brigade HVO. Prije početka  turnira upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u Makljenovcu za sve poginule i nestale branitelje Usore. Polaganju su prisustvovali predstavnici ekipa kao  i načelnik općine Usora  Zvonimir Anđelić i ministar privrede ZDK Zlatko Jelić. Najuspješnija je  bila ekipa domaćina koja je u finalnoj utakmici savladala ekipu „Naftaša“ iz Ivanić-Grada.

Istim povodom KK „Usora“ je upriličio  XII turnir u  karateu „Sport prijateljstva Usora open 2022”.

Turnir je otvorio Općinski načelnik Zvonimir Anđelić, a prisustvovali su delegat Elmir Šahin Pašić, koordinator natjecanja Zijad Hadžić, a sve pod budnim okom trenera Luke Šimunovića.  Nastupila su 394 talmičara, uglavnom mlađeg uzrasta iz 34 kluba. Prvi puta turnir je, zahvaljujući učešću jedne ekipe iz Hrvatske, dobio i medjunarodni karakter.

Priznanja za najuspješnije članova KK „Usora“ u prošloj godini dobili su; Marko Risonjić, Ensar Vehabović, Dželila Zahirović, Ajdin Tokmić, Hamza Zahirović. Ovom prilikom “KK Usora” je  promovirao  svoju himnu “Rei Usoro”.

-Velika nam je čast da smo od skromnih 200 takmičara na početku došli u situaciju da nam je ova dvorana mala da primi sve koji žele sudjelovati. Dolaze nam takmičari iz svih krajeva BiH i to nas posebno raduje kao i činjenica da ove godine imamo i jednu ekiipu iz susjedne Hrvatske-kazao nam je Zdravko Barišić, predsjednik Skupštine KK „Usora“.

U sportskoj dvorani u Žabljaku cjelovečernjim programom usorskoj publici su se predstavil i članovi HKD „Napredak“ iz Busovače. Koncert  je otvoren  folklornom koreografijom pod nazivom „Ja brdom ,a curica dolom“. Pored folklornog sastava nastupilo  je i nekoliko izvornih pjevačkih skupina, a jedna od njih je muški hor „Sveti Anto“.

 

ZAHVALNOST BRANITELJIMA

Usorski kraj je u otporu agresiji u domovinskom ratu  platio visoku cijenu. 110  branilaca je poginulo, a više od 500 je teže ili lakše ranjeno.

-Puno ovih veterana nisu riješeni i ne ostvaruju svoja braniteljska prava, ali se nadamo u neko dogledno vrijeme da će i to biti riješeno-kaže nam predsjednik Udruge dragovoljaca I veteran HVO Usora  Nediljko Matošević.

-Mi smo ostvarili svoja prava dobro, što se tiče i socijalnog i sve, ali članova je svakim danom sve manje i manje jer je takva populacija-priča nam tajnik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Usore Ivan Bejić.

GLEDAJ OD ČEGA ŽIVIŠ

Gledaj od čega živiš maksima je kojom se rukovodi lokalna vlast. U suradnji s višim nivoima vlasti nastoje stvoriti što više radnih mjesta. U nekoliko novih poslovnih zona ovdje egzistira preko 200 poslovnih subjekata.

-Ukupno, otkako je Ministarstvo gospodarstva pokrenulo projekat izgradnje i uredjena poslovnih zona uloženo je oko devet miliona KM, a posebno  u periodu od 2016. godine, otkako sam ja na čelu navedenog Ministarstva, ukupan broj sredstava je pet miliona maraka-ističe ministar privrede ZDK Zlatko Jelić.

-U zadnjih pet godina mi imamo porast sa 760 na 2050 uposlenih-dodaje usorski načelnik  Zvonimir Anđelić.

U dvije škole, osnovnoj „fra Ivana Frane Jukića“ i Mješovitoj srednjoj „Stjepan Radić“ nastavu pohadja oko 500 učenika. Trasu autoputa na koridoru Vc ovdje shvataju kao novu razvojnu šansu.

-Radimo projektnu dokumentaciju, firma je odabrana i revizija glavnog projekta uporedo ide nova poslovna zona koja će se naslanjati  na silazak na petlju sa autoputa-kaže načelnik Zvonimir Anđelić.

Nakon polaganja cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen-obilježju u Sivši, održana je i svečana sjednica OV na kojoj su, izmedju ostalog,  dodijeljena I priznanja zaslužnim pojedincima I insitucijama.

Zahvalnice su dodiljene; Pripadnicima 110 brigade HVO Usora iz Dragalovaca, fra Branku Malekinušiću, Usorskom dekanatu, Clubu “Usora” Tulln, Juri Blaževiću, Hasanu Smajiću, Nikoli Mariću, kompanijama, “Imaco Systemtechnik”, “Preis”, “Mepromex”, “Krajinašped”, “Penava kop”, “Ćosićpromex”, “Katić”, Deminerski tim FUCZ, MZ Sivša”, Udruga “Nogometni veteran”, dok je Plaketu Općine Usora ove godine dodijeljena medicinskoj sestri Doma zdravlja “Prim dr Mijo Grgić” iz Usore Ivi Ivkić. Afirmativa.ba