XII KARATE TURNIR U USORI-394 TAKMIČARA IZ 34 KLUBA

U povodu Dana općine u Usori je, u organizaciji istoimenog karate kluba održan 12. jubilarni karate open kup „Karate, sport prijateljstva Usora 2022“.  Na turniru su nastupila 394  učesnika iz 34 kluba iz BiH i Hrvatske. Prilika je ovo za odmjeravanje snage, ali i za nova prijateljstva  i razvoj karate sporta u našoj zemlji. Usorski  turnir je i ove godine opravdao epitet jednog od najmasovnijih takmičenja za karatiste u našoj zemlji. Uz sportske rezultate, važna su nova prijateljstva i duh tolerancije medju mladim sportistima.

-Imamo 34 kluba. Prijavljena su 394 natjecatelja u 540 kategorija. I, što nam je posebno drago da ove godine dobivamo prefiks internacionalni jer je došla jedna ekipa iz Hrvatske. Naše takmičenje je multietničko, kao i naš klub i naša država i svi se ovdje dobro i ugodno osjećaju-poručuje predsjednik Skupštine kluba  Zdravko Barišić koji je uz dugogodišnjeg trenera Luku Šimunovića najzaslužniji za procvat karatea u Usori.

-Ovakva takmičenja su osnov za djecu da se dokazuju, da stječu iskustva i znanja, da napreduju u ovom sportu kao i svakom drugom sportu i da dodju do onog zvaničnog i najvažnijeg, a to su učešća na federalnim, državnim, balkanskim, evropskim i svjetskim prvenstvima-dodaje Zijad Hadžić, član takmičarskih komisija KS BiH i FBiH i dugogodišnji prijatelj usorskog turnira.

Za mlade takmičare, od kojih mnogi već imaju iskustva na velikim takmičenjima,  ali i njihove trenere ovo je prilika da provjere stečena vještine.

-Kada razgovaramo o uzraslim kategorijama, ovdje su zastupljene i seniorske kategorije. Medjutim, akcenat se stavlja na dječije uzrasle kategorije. Ima ih jako puno što pokazuje jednu masovnost i ozbiljnost u radu naših klubova-kaže nam  Asim Ljajić, trener KBS „Zmaj“ iz Gradačca.

„Pa, to mi znači sve i želim da svi treniraju karate. Karate mi puno znači i puno mi je pomogao u životu. Svima predlažem da ga počnu trenirati jer sjajan je sport-kažu nam mladi karatisti KK „Usora“ Džalila Zahirović i Edvin Delić.

Turnir je i ove godine održan u sklopu obilježavanja Dana općine Usora koja je bila pokrovitelj ovog masovnog druženja mladih sportista.

-Ja sam sretan što naša općina, putem našeg kluba ima priliku ugostiti sve ove sredine, druge gradove i lokalne zajednice. Nama je zadovoljstvo da ugostimo sve njih. Drago nam je što turnir raste i nadamo  se da će tako i ostati. Kao što rekoste želja nam je svima da ta pandemija završi, da se možemo opustiti  i da u narednim godinama sve to mnogo bolje izgleda i ovdje i u drugim sredinama-poručio je usorski načelnik  Zvonimir Anđelić otvarajući turnir.  Afirmativa.ba