STRAH OD NESTAŠICE PLINA: NIJEMCI U OVOJ GOIDNI KUPILI 600.000 ELEKTRIČNIH GRIJALICA

Nijemci bi mogli preopteretiti svoju električnu mrežu jer prelaze na neefikasne električne grejače u pokušaju da izbjegnu nestašice plina ove zime, upozorile su komunalne kompanije u članku objavljenom u danas.

Domaćinstva su se opskrbljivala električnim grijačima, uključujući prijenosne uređaje, pokazuju podaci o prodaji, usred strahovanja da bi Rusija mogla smanjiti ili dodatno ograničiti isporuke plina.

Generalna direktorica njemačkog udruženja energetskih i vodoprivrednih preduzeća BDEW rekao je za dnevni list Handelsblatt da bi kupci mogli ostati s još većim računima za struju ako ne koriste uređaje štedljivo.

“I mogu preopteretiti električne mreže, na primjer kada mnoga domaćinstva uključe svoje električne grijalice u jednom dijelu grada u isto vrijeme u hladnoj zimskoj noći”, rekla je direktorica BDEW-a Kerstin Andreae.

Rekla je da razumije strahove ljudi od hladnih domova, ali neke od ovih odluka “mogle bi se vratiti kao bumerang”.

Njemačka se, zajedno s drugim zemljama Evropske unije, trudi da podrži domove i industrije opterećene daljnjim porastom cijena energije nakon što je Rusija zaustavila isporuku plinovoda Sjeverni tok 1.

Njemačka vlada je obećala da će industrijski korisnici biti prvi koji će biti racionirani u slučaju nestašice i da će privatna domaćinstva biti pošteđena bilo kakvih rezova.