AMBASADA RUSIJE I DODIK NAPALI AMERIČKOG AMBASADORA

Ambasada Ruske Federacije u BiH dala je komentar nedavno objavljenog intervjua američkog ambasadora u BiH, gospodina M. Murphyja, za Radio Slobodna Evropa.

“Zapravo, reakcija na intervju već je uslijedila – ima ironične, a ima i suštinske. Htjeli bismo da skrenemo pažnju na samo jednu ali vrlo znakovitu stvar koja prikazuje rupe u logici rasuđivanja.

Gospodin ambasador elokventno govori o poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine i odmah bez oklijevanja izjavljuje da Sjedinjene Države “neće prepustiti BiH Rusiji”. Kao da Bosna i Hercegovina nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi.

Polazimo od toga da su građani zemlje – Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali – jaki i samopouzdani ljudi koji su prošli kroz teška iskušenja i stoga su sposobni da se brane, kao i da pregovaraju. Bez lažnih “visokih predstavnika”, bez uvredljivog vanjskog tutorstva brojnih “posebnih predstavnika”.

Rasuđivanja gospodina ambasadora jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Vašingtona. Cijeli svijet je vidio kako je on nedavno “branio” Afganistan, a ranije – Irak, Libiju, Jugoslaviju. Sada Sjedinjene Države aktivno „brane“ Europu, polako ali sigurno, rekli bismo profinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći.

Sve to samo potvrđuje da SAD, čiji je temelj napola rascijepljen, a pukotine se produbljuju, organski ne prihvata države sa stvarnim suverenitetom, sposobne da se zauzmu za sebe. Upravo u tome je smisao proxy-rata protiv Rusije, koji je organizirao „zasnovan na pravilima“ dominacije i segregacije i stoga osuđen na propadanje “zapadni svijet”.

Što se tiče Rusije, takođe imamo svoje nacionalne interese koje branimo. Ali za razliku od zapadnih zemalja, izvježbanih u licemjernoj retorici, mi preferiramo otvoren i drugarski dijalog sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Općenito, bilježimo upravo takav pristup. Nažalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi”, stoji u reakciji.

Dodik: SAD i Evropa misle da mogu da uređuju svijet, ali to je prošlo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nije svijet ono što određuju SAD i Evropa, koji, kako je rekao, misle da mogu uređivati svijet, što je prošlo.

Komentarišući posljednje izjave ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja o sankcijama, Dodik je istakao da Zapad treba uvažavati, ali da bi SAD trebalo da vode računa o svojim izborima.

– Veoma je pokvareno od takvih da govore neke stvari. Izmišljaju neke sankcije i da se ne kandidujem, ali neka SAD vode računa o svojim izborima – rekao je Dodik.