AS HOLDING NAJVEĆI DIONIČAR BOSNALIJEKA

Kao trenutno najveći dioničar Bosnalijeka sa pravom glasa, AS Holding je posebno zainteresiran za stabilno i uspješno poslovanje ove kompanije. Sve aktivnosti koje poduzimamo imaju za cilj daljnje jačanje Bosnalijeka, a osnovni preduslov za to je mogućnost upravljanja kapitalom po principima korporativnog upravljanja, te imenovanje upravljačkih struktura koje neće biti opterećene pravosudnim istragama, optužbama za kriminal, pranjem novca, sklapanjem štetenih Ugovora za Bosnalijek i drugim malverzacijama.

Nama kao dioničaru je jedini cilj da se održi zakonita skupština društva, međutim upravljačke strukture Bosnalijeka su upravo te koje već 9 mjeseci nisu održale niti jednu skupštinu bez obzira na Zakonsku obavezu i molbe dioničara sa preko 5% i 10% glasova.

Vjerujemo da iste ciljeve imaju i svi zaposlenici Bosnalijeka pa i sindikalna organizacija koja je navodni organizator jučerašnjeg protestnog okupljanja u krugu kompanije. Kao najveći dioničari iskazujemo razumijevanje za brigu radnika za budućnost Bosnalijeka, ali odbacujemo izrečene optužbe o navodnoj želji dioničara da unište kompaniju u koju smo uložili vlastiti kapital.

Upozoravamo da je ovdje riječ o zloupotrebi sindikata od strane uprave Bosnalijeka kako bi se prekrile kriminalne aktivnosti i izvršio pritisak na pravosudna tijela koja vode najmanje dvije zasebne istrage o malverzacijama, pranju novca, sklapanjem štetnih Ugovora za Bosnalijek i drugim kriminalnim aktivnostima članova upravljačkih struktura Bosnalijeka. Uprava Bosnalijeka se krije iza penzionera, sindikata, dijela radnika, eksterne revizije, a sve u ciju da bi sačuvali svoje pozicije.

Istovremeno uprava Bosnalijeka vrši pritisak i lobiranje na dioničare te intenzivno radi na prodaji društva jednoj stranoj kompaniji, te smatramo da to zaista i treba biti najveća briga sindikata i zaposlenih društva jer bi se Bosnalijek pretvorio u proizvodni pogon i skladište, a BiH ostala bez važne domaće industrije koja je veoma bitna za svaku državu. Mi nećemo podleći tim pritiscima i ogromnim ponuđenim milionima. Naš isključivi cilj je da Bosnalijek ostane uspješna domaća farmaceutska kompanija ali da i dalje nosi ime BOSNAlijek još dugo godina i još dosta generacija.