BESPOTREBNA IGRA ZASTRAŠIVANJA  SA ZASTAVOM RBiH MORA PRESTATI!

BESPOTREBNA IGRA ZASTRAŠIVANJA  SA ZASTAVOM RBiH MORA PRESTATI!

Slučaj u Doboju, jedan u nizu, kada je policija RS prekršajno kaznila osobu koja je javno isticala zastavu RBiH, još je jednom otvorio niz pitanja koja duboko zadiru u sferu povjerenja, dostojanstva, ljudksih prava, ali i selektivne primjene zakona na području entiteta RS.

Većina gradjana, koji su nas kontaktirali telefonom ili putem privatnih poruka upozorili su na više aspekata ovih dogadjanja, ne želeći da se javno eksponiraju. I to, u osnovi i ne začudjuje kada se zna da ih većina živi na području RS i da su svjesni da ih njihovi politički predstavnici , uglavnom, neće adekvatno zaštititi.

Zastava RBiH

Upozorili su na činjenicu da Ustavni sud BiH nikada nije zabranio zastavu RBiH,  te da je 2007. godine čak odbio apelaciju iz RS kojom se to tražilo. U prilog rečenom govori i činjenica da postoji i presuda  za javno isticanje zastave RBiH u Banjoj Luci  u predmetu čiji je akter bio  Sejfudina Tokić.

Grb Armije RBiH

Takodje je važno naglasiti, jer je evidnetno da se svjesno unosi zabuna, da zastava RBiH i tzv „ratna“ zastava Armije RBiH nisu identične. Identična je osnova u boji obliku i rasporedu obilježja, s tim što zastava Armije RBiH ima dodan štitasti natpis „Armije Republike Bosne i Hercegovine“ iznad grba, dok su preko zastave ukrštena dva mača. Zastava RBiH to nema!

Postavlja se i pitanje zašto MUP RS kažnjava pojedince koji istaknu zastavu RS u Doboju, Tesliću ili Banjoj luci, a istovremeno se ne usudi kazniti stotine i hiljade pojedinaca koji vidno istaknu zastavu RBiH na automobilima, motociklima, biciklima i odjeći prilikom odlaska na Marš mira u Srebrenicu!?  Tada stotine istih zastava prodefiluje kroz RS i policija RS nikoga ne kazni!  Zašto MUP i institucije RS poštuju i pozivaju se na presude Ustavnog suda BiH kada im to odgovara, a ingorišu ih kada im to ne paše?  Da li, ovim postupanjem MUP RS krši odluku NSRS da se odluke Ustavnog suda BiH u RS neće primjenjivati?

Selektivna pravda vodi ismijavanju pravne države, Ustava i zakona i, kao takva unosi nemir i stvara haos i anarhiju u društvu. Zato s ovim igrama treba prestati jer, na ovaj način, u stvari ismijavamo sami sebe.  I, nije nam prvi put. Afirmativa.ba