BEZGLUTENSKA PREHRANA POSTALA TREND

Gluten-free prehrana potiče nas da jedemo više povrća, voća i biljnih proteina te da počnemo češće kuhati birajući svježe, provjerene namirnice

Često nam je užurbani tempo današnjice glavna izlika kada se ne pridržavamo načela pravilne prehrane, iako znamo da hrana igra jednu od ključnih uloga u kvaliteti života čovjeka i uspješnom nošenju s većinom zdravstvenih izazova. Osnovu pravilne prehrane čine raznolikost i umjerenost jer samo tako svojem tijelu možemo osigurati sve potrebne tvari te spriječiti preveliki unos onih nepoželjnih.

U posljednjih nekoliko godina popularan trend postala je bezglutenska prehrana pa se gluten-free namirnice danas mogu pronaći u sve više trgovina. Za one koji još uvijek ne znaju o čemu je riječ i koje su prednosti prehrane bez glutena.

Gluten je poseban tip proteina koji se nalazi u pšenici i srodnim zrnima, kao što su ječam i raž. Prisutan je u širokom spektru prehrambenih proizvoda kao što su tjestenine te pekarski i slastičarski proizvodi. Jedna od glavnih svrha ove bjelančevinaste tvari je zadržavanje elastičnosti hrane pa je upravo gluten taj koji kruh čini mekim i elastičnim, a sprječava da druga hrana poput tijesta postane ljepljiva.

Bezglutenska prehrana počela je dolaziti u sve veći fokus zbog nedavnog porasta ljudi s dijagnozom celijakije i osjetljivosti na gluten. Brojna istraživanja liječnika i stručnjaka iz područja prehrambene industrije dokazala su kako dijeta bez glutena može imati različite zdravstvene prednosti poput poboljšanja razine kolesterola, uravnotežene probave i povećanja razine energije za sve koji imaju netrpeljivost na gluten. Često se u prilog bezglutenskoj prehrani navodi i kako pomaže u mršavljenju, što je i jedan od glavnih razloga njezine popularnosti. Naime, u gluten-free jelovniku su kruh, slatkiši, pržena hrana i tjestenine zamijenjeni većom količinom cjelovitih žitarica te povrća i voća, što olakšava gubitak suvišnih kilograma, a time i smanjuje rizik za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti. Izbacivanjem glutena iz prehrane isključuju se i visokokalorični ugljikohidrati koji mogu izazivati nadutost i osjećaj tromosti.

Danas je moguće uživati u proizvodima koji će zadovoljiti onu tako poznatu hedonističku potrebu da se nagradimo slatkim užitkom, a istovremeno biti nutritivno vrijedni i zdravi. Idealan su primjer  bezglutenski medeni keksi od datulja punjeni šljivama napravljeni od prirodnih sirovina bez dodatnog šećera i glutena.