BIH JOŠ NE PREPOZNAJE VAŽNOST ULAGANJA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE!

BIH JOŠ NE PREPOZNAJE VAŽNOST ULAGANJA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Instaliranjem jedne solarne elektrane od 600 KW na godišnjem nivou se smanjuje  emisija Co2 u atmosferu za nevjerovatnih 600 tona. Iako neke firme  u našoj zemlji, sa vizijom  da postanu tzv „smart kompanije“, poput tešanjskog „Interprocessa“,  uveliko rade na uvodjenju obnovljivih izvora energije, za razliku od medjunarodnih finansijskih insitucija, u BiH nema dovoljno kvalitetne podrške. Zakoni se sporo uskladjuju, birokratske  procedure su još uvijek komlikovane i spore, a poticaja za ove projekte gotovo da i nema.    

„Interprocees“ je jedna od malobrojnih kompanija u BiH koja je, razumijevajući potrebu prelaska na obnovljive izvore energije, za početak, uz potporu Evropske banke za obnovu i razvoj, instalirala solarnu elektranu snage 600 KW.

-To je, otprilike, 30 posto potreba naše kompanije u trenutnim uslovima proizvodnje i rada. Kao što pomenuh, to je prva faza, a slijedi nastavak aktivnosti-kaže predstavnik firme Adnan Lihić.

Lihić; Briga o okolišu

Na ovaj način će u atmosferu godišnje biti emitovano 600 tona manje ugljen dioksida.

-Čuvanje, zaštita i briga o okolišu nema granice jer sve što se na bilo kojem mjestu na planeti zagadi osjete svi, prije ili poslije-poručuje Lihić.

Ovaj projekt, koji uz ekonomsku korist štiti i životnu sredinu, prepoznali su i podržali iz  Evropske banke za obnovu i razvoj. Na domaćem terenu investitori su, uglavnom,  prepušteni sami sebi.

-Svako je prinudjen na način kako može da se snadje. Znači, lična sredstva, sredstva iz obrta, kreditna sredstva-potvrdjuej rečeno  Almir Mujaković, predsjednik Udruženja „Green Energy“.

Domaćinstva, za razliku od investitora,  u projektima energetske efikasnosti  mogu računati na kreditne olakšice i do 20 posto.

-Ali u smislu onih elektrana koje se koriste  za vlastitu potrošnju. Komercijalni dio pokrivamo kroz neke druge garantne linije-kaže kreditna službenica „pro Credit banke“  Ines Amitović.

BiH ima dobro opremljene firme koje u solarne elektrane ugradjuju  certificirane komponente. Više finansijske podrške i njima bi unprijedilo posao.

-Olakšalo bi investitorima jer ne bi morali iz svojih obrtnih sredstava raditi jer bi mogli koristiti sredstva od subvencije ili povoljna sredstva komercijalnih banaka ili Razvojne banke-ističe dirkeotr kompanije koaj instalira solarne elektrane „Majnani“  Narcis Mulalić.

Mulalić; Ubrzati procedure

Stručnjaci upozoravaju na nedostatna zakonska rješenja i, još uvijek, u ovom segmentu, trom birokratski aparat.

-Krajnje je vrijeje da se obezbijedi „prosumerima“, onima koji su i proizvodjači i potrošači da normalno razmjenjuju tu električnu energiju. Ta rješenja sada imaju, ali nisu i neće brzo ugledati zakonsko rješenje-siguran je predsjednik Nacionalnog komiteta BH K CIGRE  Edhem Bičakčić.

Bičakčić; Zakonska rješenja

-Dobijanje dokumentacije sa svih strana je malo otežano i sporije, što bi moglo i trebalo da bude brže-dodaje  Narcis Mulalić.

S obzirom na činjenicu da obnovljivi izvori energije nemaju akternativu, krajnje je vrijeme da se procedure ubrzaju, zakonska rješenja usklade i osiguraju povoljna sredstva za investiranje u čistu energiju. Afirmativa.ba