BIH ZAINTERESOVANA ZA GAS IZ AZERBEJDŽANA

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije države, za koje je konstatovano da su bratski i prijateljski.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da Azerbejdžanu želi uspjeh u rekonstrukciji i obnovi Karabaha, u implementaciji sporazuma nakon proteklog rata, te u zaštiti svog teritorijalnog integriteta u skladu s međunarodnim pravom.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje, a posebna tema bila je saradnja u oblasti energetike.

Predsjednik Aliyev je istaknuo da je Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa, nakon što bude završena izgradnja Jadransko-jonskog gasovoda.

Džaferović je kazao da je Bosna i Hercegovina zainteresovana za snabdijevanje gasom iz Azerbejdžana kroz izgradnju priključka na Jadransko-jonski gasovod, te da će o ovome razgovarati i sa zvaničnicima Evropske unije, koja je uključila zapadni Balkan u svoje strateške planove o diverzifikaciji dotoka energije, odnosno smanjenja zavisnosti od gasa iz samo jednog