BIJELJINSKI POLJOPRIVREDNICI IZLAZE NA PROTESTE

Sve je utegnuto i spremno za proteste, rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice”.

Poljoprivrednici iz bijeljinskih sela će sutra između 10 i 11 časova, traktorima krenuti ka centralnom mjestu okupljanja – platou Agrotržnog centra gdje će u 12 sati biti održan veliki protest.

“Doći će 200 traktora na plato. Pozvali smo i građane, penzionere i boračke organizacije da nam se pridruže, jer svi oni su pogođeni poskupljenjima hrane i strahuju od još većeg rasta cijena”, navodi Bakajlić za “Agroklub”.

Podsjetimo, farmeri izlaze na ulice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, traže uvođenje plavog dizela, carina i prelevmana kako bi bili konkurentni sa EU proizvođačima, ali zbog i naplate poreza na dohodak za 2021. i 2022., o čemu su obaviješteni početkom ove godine, za koju Poreska uprava RS tvrdi da nije riječ o retroaktivnoj naplati.

“Na proteste izlaze i kuka i motika. Podržaće nas veliki broj građana, jer vidi narod da će ostati bez hrane”, ističe sagovornik.

Podršku poljoprivrednim proizvođačima u Bijeljini daće i Udruženje poljoprivrednika FBiH te Udruženje “Žito” iz Odžaka, čiji će predstavnici Nedžad Bićo i Juro Kopačević, sa Bakajlićem potpisati sporazum o zajedničkom zastupanju poljoprivrednika iz cijele BiH, a što se najviše odnosi na borbu protiv uvozničkog lobija.