BIN SALMAN PRVI PUT U EUROPI NAKON UBISTVA KHASHOGGIJA

Bin Salman prvi put u Europi nakon ubojstva Khashoggija. Večerao je s Macronom

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron dočekao je u četvrtak navečer dugim stiskom ruke saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana kojeg je pozvao na radnu večeru u Elizejsku palaču unatoč prosvjedima aktivista za ljudska prava. Macron je toplo pozdravio svojeg gosta kojemu je to prvi posjet Europi od ubojstva saudijskog novinara Džamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Turskoj prije nešto manje od četiri godine.

Američke obavještajne službe odgovornim za to ubojstvo smatraju saudijskog prestolonasljednika koji niječe da ga je naredio premda priznaje da je kao čelnik zemlje za njega odgovoran.

Taj sastanak nova je “rehabilitacija” de facto saudijskog vladara, manje od dva tjedna nakon posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji, koji je označio povratak Bin Salmana na međunarodnu scenu u kontekstu rata u Ukrajini i velikog rasta cijena energije.

Odgovarajući na ljutnju aktivista za ljudska prava, ured francuskog predsjednika poručio je u četvrtak da će Macron razgovarati s Mohamedom bin Salmanom o ljudskim pravima kao i svaki put. “Razgovarat će o tom pitanju općenito, ali će i iskoristiti priliku da razgovara o pojedinačnim slučajevima”.

Elizejska palača istaknula je da je ta večera potrebna s obzirom na rast cijena energije, prehrambenu krizu na Bliskom istoku i zabrinutosti u pogledu iranskog nuklearnog programa.

“Ako se želimo suočiti i pozabaviti se s posljedicama tih kriza s jedne strane i imati utjecaja u regiji na korist sviju, jedini način je da se razgovara sa svim glavnim akterima”, objasnila je Elizejska palača.