CARINA BEZ PAPIRA CILJ DO 2025. GODINE

Cilj je, kako kažu u UIO, da do 2025. godine komunikacija na relaciji poreski obveznici – UIO bude u potpunosti elektronska, te da se papir u potpunosti izbaci iz upotrebe.

U mjesec dana primjene NCTS sistema, odnosno elektronskog provoza na granicama, podneseno je više od 16.000 elektronskih deklaracija, a Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izdala je 650 elektronskih potvrda kojima se obavlja digitalno kvalifikovano potpisivanje elektronskih dokumenata.

Cilj je, kako kažu u UIO, da do 2025. godine komunikacija na relaciji poreski obveznici – UIO bude u potpunosti elektronska, te da se papir u potpunosti izbaci iz upotrebe.

Inače, poslije nekoliko godina kašnjenja, Bosna i Hercegovina, odnosno UIO 1. avgusta počela je sa primjenom kompjuterizovanog provoza (NCTS) koji u praksi znači automatizaciju poslovnih procesa, brže procedure na granicama, jednostavnije sprovođenje i okončanje postupka provoza, te smanjenje troškova.

“Elektronski provoz, tj. NCTS je samo prva usluga koju je UIO ponudila obveznicima uz korištenje digitalnog kvalifikovanog potpisa. Plan nam je da u narednom periodu obveznicima ponudimo i ostale usluge koje će biti potpuno elektronske. Prvo što će biti realizovano jeste podnošenje PDV i akciznih prijava na način da budu potpisane novim digitalnim kvalifikovanim potpisom. Nakon toga će se preći na potpuno elektronski postupak uvoznog i izvoznog carinjenja, kao i sve ostale carinske postupke”, rekao je za “Nezavisne novine” Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO, dodajući da je cilj da do 2025. godine kompletan postupak bude bez papira.

U UIO naglašavaju da sve špediterske kuće koje su se na vrijeme spremile potpuno normalno obavljaju elektronski postupak provoza, bez bilo kakvog zastoja, te da u prilog tome govori i činjenica da je u avgustu bilo 16.000 elektronskih deklaracija.

Ipak, s druge strane, prevoznici tvrde da primjena elektronskog provoza, odnosno sistem NCTS i nije donio neka velika poboljšanja te da se još susreću sa ogromnim čekanjima, posebno na graničnim prelazima.