CIJENA PELETA ZA DOMAĆE TRŽIŠTE DA BUDE OD 550 KM

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će proizvođačima peleta biti omogućeno da 50 posto proizvodnje izvoze na strana tržišta, a da ostatak plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM.

Dodik je naveo da ovih dana ističe zabrana izvoza peleta, te napomenuo da se ne primjećuje da su domaćem tržištu ponuđene sve količine peleta koje su na raspolaganju.

– Cijena tone peleta danas je u Sloveniji 1.200 evra i razumljivo je što proizvođači pokušavaju da sve količine izvezu, ali to nije odgovorno prema našem stanovništvu. Zato ćemo im ponuditi da 50 odsto proizvodnje plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM, a da ostatak prodaju eksterno gdje žele i da tako ostvare ekstra zaradu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Izrazio je nadu da će Savjet ministara do 1. novembra donijeti tu odluku za cijelu BiH.

Dodik je napomenuo da će, ukoliko ne bude odluke, Vlada Republike Srpske donijeti mjeru prema kojoj će proizvođači peleta moći da izvezu 50 posto proizvodnje, a da ostatak moraju da plasiraju na domaće tržište i da cijena, imajući u vidu da su dobijali repromaterijal od Republike Srpske po stimulativnim cijenama, neće moći da pređe 550 KM.

On je napomenuo da institucije Republike Srpske ostaju pri politici da se cijena električne energije zadrži kao jedna od najnižih u regionu.

– Međutim, većina ljudi, zbog cijene struje, pokušava da grijanje objekta prebaci na električnu energiju. Tu su dvije stvari problematične – mreža, koja neće moći da transportuje toliko električne energije, ali će se i smanjiti kvota za izvoz, na osnovu koje smo planirali zadržati niske cijene na domaćem tržištu, te ćemo morati pronaći rješenje za taj problem – rekao je Dodik.

Dodik je preporučio stanovništvu da se ne oslanjaju samo na jedan izvor grijanja. “Sve što činimo sa peletom i što ćemo činiti sa drugim sortimentima za grijanje, pokazuje našu odgovornost prema stanovništvu, ali očekujemo saradnju i sa njihove strane”, rekao je Dodik, prenijela je RTRS.