CIJENE RASTU-HUMANITARNE ORGANIZACIJE I NEVLADIN SEKTOR POMAŽU KOLIKO MOGU

Usljed krize u Ukrajini najavljeno novo povećanje cijena životnih namirnica

 

             HUMANITARNE ORGANIZACIJE I NEVLADIN SEKTOR POMAŽU KOLIKO MOGU

 

Gotovo svakodnevno povećanje cijena osnovnih životnih namirnica i energenata radikalno utječe i na ionako nizak životni standard gradjana u BiH. Posebno su ponovo pogodjeni najugroženiji. Usljed povećanja cijena humanitarne organizacije sve teže pružaju pomoć  socijalno ugroženima čijih je zahtjeva za pomoć  sve više. Značajna podrška svakako je i aktivnost nevladinog sektora koji realizira projekte pomoći najugroženijima.

Zbog povećanja cijena i pada životnog standarda mnogo je  stanovnika BiH koji, uprkos činjenici da su radili, zaradili penziju i planirali mirnu starost, nju dočekali pred vratima ili na šalteru javne kuhinje.

Gradjanima sve teže                                                                                             Pero Lazic i Milenko Jovic cekaju obrok

-Veliko hvala dobrim ljudima koji su ovo propisali i dali. Ne trebaju se nikada čuvati. Bog će ih čuvati. Nakon 51 godinu aktivnog rada dočekao sam penziju od  348 maraka i evo me u javnoj kuhinji-jada se Husein Ibraković iz Maglaja.

Peru Lazića, vojnog invalida i Milenka Jovića koji čeka penziju, takodje srećemo pred vratima javne kuhinje u Maglaju gdje desetak godina dolaze po svoj dnevni obrok.

-Radio sam kratko u „Natronu“ i onda je došao rat. Teško je. Eto kako se živi. Da nije ove kuhinje krepao bih od gladi-priča nam Pero Lazić vojni invalid iz Maglaja.

-Niti je dobro, a i dobro je. Bolje bi bilo da čovjek živi od svoga rada. Ali, šta ćeš-dodaje Milenko Jović.

„Merhametova“ javna kuhinja u Maglaju svakodnevno za svoje korisnike  priprema oko 150 obroka.

Sabiha Mušinović, dobro dodje

-Mnogo mi znači. Šestero nas je u  porodici. Sin, snaha i troje djece i ja. Znači, skupo je sve. Kad ti hljeb dadne dobro je na ovoj skupoći-kaže nam  Sabiha Mušinovića dok preuzima obrok na šalteru kuhinje.

OPĆINA PREPOLOVILA DOTACIJU

U maglajskom „Merhametu“ brinu i O 29 korisnika kojima se na kućnu adresu dostavlja hrana i novac. Zbog povećanja cijena goriva, ističu u „Merhametu“ ovo ide sve teže. U medjuvremenu Općina Maglaj je godišnju dotaciju „Merhametu“ sa 40.000 smanjila na 20.000 maraka.

-Nismo u mogućnosti da svakodnevno dostavljamo obroke tim osobama na teren jer se nalaze u ruralnim područjima naše opštine nego to bude jednom sedmično. Pored obroka dostavimo im i one namirnice  od kojih oni mogu da pripreme sebi obroke-pojašnjava Sanela Omerović Suhopoljac, direktorica RO „Merhameta“ Maglaj.

Sanela Omerovic Suhopoljac, sve teže                                   Zlata Mehičić, pomažemo koliko možemo

U susjednom Doboju „Merhamet“ trenutno brine o 400 socijalno ugroženih osoba medju kojima je 150 djece i 25 beba. Potrebe su, ističu u „Merhametu“, mnogo veće, ali su mogućnosti skromne.

-Jeste, jeste. Svaki dan neko dodje da mu nešto treba. Nema ovo, nema ono. Mi, koliko možemo, izadjemo im u susret-priča nam predsjednica MDD „Merhamet“ u Doboju Zlata Mehičić.

POTREBE SVE VEĆE

Oni koji imaju sreću da svakodnevno dobiju obrok to je dovoljno, kažu, samo za preživljavanje. Aktivnosti koje provode ovdašnja udruženja gradjana i nevladin sektor, nekima od njih su od neprocjenjive  važnosti.

-Znači da moram da preživim i ja što nemam ništa, nikakvo primanje, ništa. Nemam penziju i hvala ljudima koji me se sjete-kaže povratnik u Makljenovac kod Doboja  Sulejman Makarević.

NVO volonteri u Makljenovcu                                                                   Maid Buljubašić, nastaviti aktivnosti

-Stanje je zaista teško. Udruženja gradjana „Eko pokret život vita“, „I ja bih u Evropu“ i Centar za društvena istraživanja“ zajednički i ove godine realiziraju projekt pomoći ugroženima. Pokušavamo im olakšati svakodnevni život i gledamo da se to što učestalije radi i  pruža pomoć upravo ovakvim gradjanima-ističe koordinator projekta Maid Buljubašić kojeg srećemo na podjeli humanitarne pomoći  u Makljenovcu kod Doboja.

-Teško onom ko čeka od koga, da tako kažem. Evo, trebam doktoru, srce me guši. Živi se  od ničega i svaka pomoć nam mnogo, mnogo znači-kaže Nura Makarević nadajući se da će se pomoć nastaviti i u narednom periodu. Afirmativa.ba