CIK OKRIVIO BIRAČKE ODBORE ZA KAŠNJENJE REZULTATA

Centralna izborna komisija održala je konferenciju za medije peti dan nakon izbora te su se osvrnuli na probleme s kojima se suočavaju tokom procesa prebrojavanja glasova.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović na početku obraćanja osvrnuo se na probleme s biračkim odborima širom BiH.

“Nažalost, zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora sa skoro 16 posto biračkih mjesta, CIK je bio spriječen da u javnostu u roku od 24 sata prezentira izborne rezultate sa skoro 1.000 redovnih biračkih mjesta za pojedine organe vlasti. Zbog njihovog nerada, veliki teret je pao na općinske izborne komisije. Nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju, općinska izborna komisija utvrđuje objedinjene glasove za organe svih nivoa vlasti i o tome sastavlja zapisnik koji se podnosi CIK-u u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta”, rekao je Arnautović.

Također, pojasnio je kako su prekršeni i dodatni rokovi.

“Pravilnik propisuje da ukoliko općinska izborna komisija nije u mogućnosti pravilno utvrditi rezultate, da podnosi zahtjev CIK-u za otvaranje vreća i prebrojavanje glasova. Taj rok je do srijede i on nije ispoštovan jer je bilo previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate. Izdali smo naredbe općinskim komisijama o otvaranju vreća iz više od 60 općina za različite nivoe vlasti. Rok za izvršenje je istekao u srijedu u ponoć i to nije ispoštovalo 11 općinskih komisija”, pojasnio je predsjednik CIK-a.