DAN CŽR ZDK-IZMJENE ZAKONA DO KRAJA GODINE!?

Širom ZDK obilježen Dan civilnih žrtava rata

                               IZMJENE ZAKONA DO KRAJA GODINE!?

Ovih dana je u svim općinama i gradovima ZDK obilježen Dan civilnih žrtava rata. Uz odavanje počasti ubijenim i ranjenim civilima, bilo je riječi i o socijalnom i društvenom statusu ove populacije. Zahvaljujući razumijevanju lokalnih i kantonalne  vlasti  stanje je umnogome poboljšano, ali bez donošenja adekvatnog Zakona ekonomski i društveni položaj civilnih žrtava rata neće biti trajno riješen, ističu u Kantonalnom savezu.

S obzirom da status, društveni i socijalni položaj civilnih žrtava rata, za razliku od članova ostalih udruženja proisteklih iz rata, nije adekvatno riješen i mišljenja članstva su, uglavnom, podijeljena.

-Može i bolje, ali svakim danom je sve bolje. Imamo bolju saradnju i s gradskom upravom, federalnom upravom i kantonalnim vlastima-kaže predsjednik Udruženja CŽR Visoko  Suad Meco.

-Nije dobro. Novi Zakon će to, nadamo se popraviti.  Trebali bi da imamo prava bar kao RVI udruženja- mišljenja je predsjednik Udruženja CŽR iz Kaknja Fadil Ajdinović.

Stanje je posljednjih godina umnogome poboljšano zahvaljujući, prije svega, aktivnijoj podršci lokalnih i kantonalnih vlasti poput one u Doboj Jugu gdje je ove godine održana centralna manifestacija obilježavanja dana CŽR ZDK.

-Naše Udruženje je aktivno i u budžetu smo predvidjeli sredstva i izdvojili poseban kod za Udruženje civilnih žrtava rata-kaže načelnik Općine Doboj Jug  Mirnes Tukić kojem je, u znak zahvalnosti, uručena i zahvalnica Saveza.

I pored toga u Savezu CŽR ZDK vjeruju kako je samo pravedan Zakon garancija boljeg položaja ove kategorije.

-Prijedlog za izmjene i dopune Zakona o civilnim žrtvama rata ZDK smo uputili prema Ministarstvu. Dosadašnji Zakon, po nama, nije bio u redu. Sad smo malo reagovali za poboljšanje položaja civilnih žrtava rata-ističe Zijada Solo, predsjednica Saveza CŽR ZDK.

U Savezu očekuju da  izmjene i dopune novog Zakona u Skupštini ZDK budu usvojene do kraja godine.

Danas je obilježen Dan CŽR i u Tešnju gdje su poseban program priredili učenici OŠ „Džemal Bijedić“ iz Miljanovaca, PO Pilljužići. Zahvalnice Saveza uručene su općinskom načelniku Suadu Huskiću, prim.dr. Esadu Hasaničeviću, kao i Esmiru Subašiću dobitniku najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan.“ Cvijeće na centralno spomen-obilježje, medju brojnim delegacijama,  položili su i roditelji djevojke koja je poginula u neprijateljskom granatiranju u Tešnju Ramiz i Mirsada Aličić. Afirmativa.ba