DAN DRŽAVNOSTI -OSNOVCI U JELAHU IZVELI PROGRAM POSVEĆEN LEJLI MULALIĆ

U povodu Dana državnosti BiH

                 OSNOVCI U JELAHU IZVELI PROGRAM POSVEĆEN LEJLI MULALIĆ

Brojnim prigodnim aktivnostima, nakon trogodišnje pauze zbog pandemije, Dan državnosti BiH je obilježen i u Tešnju. Posebno je svečano bilo u OŠ „1. mart“ u Jelahu gdje su učenici i nastavnici pripremili poseban program posvećen prvoj civilnoj žrtvi rata u tešanjskom kraju, Lejli Mulalić koja je 1992. godine u Jelahu poginula od neprijateljske granate.  U trenutku pogibije Lejla je imala samo pet godina.

Fiskulturna  dvorana škole bila je mala da primi sve roditelje, učenike i gradjane koji su, nakon trogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa, željeli da prisustvuju  prigodnom programu u povodu Dana državnosti BiH. Ove godine je dio programa bio posvećen Lejli Mulalić, prvoj civilnoj žrtvi rata u tešanjskom kraju.

-Ona je imala pet godina kada je preminula, odnosno kada je stradala od neprijateljske granate. Tako da su ove godine sve sekcije naše škole učestvovale u programu koji će biti prožet spomenom na nju-kaže nam profesorica razredne nastave Lejla Karahodžić.

-Moja zadaća je bila da napišem pjesmu o Lejli kako bi joj, u nekom smislu, odali počast pošto je ona bila prva žrtva rata u Jelahu i, na neki način, da joj se odužimo-dodaje učenica Esmeralda Hadžić.

U vremenu sve jačih nasrtaja na suverenitet naše domovine ovakve aktivnosti, posebno kada je riječ o mladima, smatraju u upravi škole, veoma su važne.

-Poslati univerzalne poruke našim sugradjanima o važnosti, o bitnosti ovog današnjeg dana, odnosno koliko je on stvarno bitan za našu školu, za našu sredinu odnosno uopšte zas čitavu BiH-ističe direktor škole Jasmin Kurdić.  Afirmativa.ba