DERVENTA DEMANTI-POLICIJA NIJE ODOBRILA OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE 103. BRIGADE HVO-a

DERVENTA DEMANTI-POLICIJA NIJE ODOBRILA OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE 103. BRIGADE HVO-a

 

Nakon što je u Derventi, uz prisustvo visokih zvaničnika iz BiH i Hrvatske, uključujući i predsjednika ove zemlje Zorana Milanovića, koji je ovom prilikom odlikovao derventsku ratnu vojnu jedinicu HVO-a, obilježena godišnjica osnivanja 103. brigade HVO, u nekim medijima su se pojavile  kontorverzne informacije o ovom dogadjaju, a neki su ustvrdili kako je policija odobrila obilježavanje godišnjice brigade HVO-a u Derventi.

S obzirom da su neki mediji objavili kako je policija doborila i osiguarvala ovaj skup, iz PU Doboj su uputili demanti i pojašnjenje u kojem ističu kako je PU Doboj prijavljeno da će u subotu biti izvršeno polaganje cvijeća na spomen-obilježju Rabić i na mezarju u Derventi, te da će se izvršiti prijem zvaničnika i molitva u katoličkoj crkvi u ovom gradu. U skladu s ovom najavom, stoji u demantiju PU Doboj, policija je obezbijedila navedeni skup, koji je protekao bez incidenata, kao i obezbjedjenje hrvatskog predsjednika Milanovića koji je, uz Derventu boravio i u radnoj posjeti opštini Brod.

„Napominjemo da su organizatori ovog javnog okupljanja od strane policijskih službenika upozoreni da, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, na navedenom skupu nije dozvoljeno isticanje bilo kakvih zastava osim zastave BiH, te da će svi eventualni prekršioci biti sankcionisani  u skladu sa zakonom“, stoji u demantiju PU Doboj.

Još se ističe da na ulicama Dervente nije bilo isticanja nikakvih ratnih niti drugih obilježja, te da policija nije odoborila obilježavanje godišnjice osnivanja 103. brigade HVO-a.

Iz policije podsjećaju da je njihova obaveza da omoguće pripadnicima svih vjerskih zajednica da na miran i dostojanstven način vrše vjerske obrede u svojim vjerskim objektima. Afirmativa.ba