DERVENTA-PROMOCIJA KNJIGE SREDOJA NOVIĆA, NEKI POLITIČARI MISLE DA SU IZNAD NARODA!

DERVENTA-PROMOCIJA KNJIGE SREDOJA NOVIĆA, NEKI POLITIČARI MISLE DA SU IZNAD NARODA!

U organizaciji Centra za kulturu iz Dervente u ovom gradu je upriličena promocija knjige Sredoja Novića „Od Detlaka do Ist  Rivera“.  Riječ je o autobiografskom djelu u kojem se nalaze najzanimljiviji detalji iz bogate biografije autora rođenog u malom selu kod Dervente koji je, tokom radnog vijeka obavljao odgovorne dužnosti u sigurnosnom sektoru bivše Jugoslavije i Republike BiH do direktora SIPA-e, Ministra civilnih poslova BiH i delegata u PS BiH.

Ovo autobiografsko djelo pokušalo je obuhvatiti dugu i bogatu političku karijeru obilježenu obavljanjem odgovornih dužnosti u sigurnosnom aparatu bivše države čiji je vojnik bio i čijem raskolu je svjedočio.

-Kroz jednu porodicu, raspad jednog sistema, jedne države, izrastanje jednog sistema koji nije baš dorastao prethodnom razorenom, a sve kroz prizmu ličnog doživljaja porodice i jednog čovjeka-ističe recenzent  Nenad Novaković.

-Uvijek se postavljalo pitanje, zapravo, odnosa neke ličnosti  javne vlasti koja obavlja državne poslove i kakav je utjecaj tih državnih poslova na ličnost. To je vječno pitanje od kada postoji državna vlast i čovjek, kao dio državne vlasti-dodaje recenzent i promotor Siniša Karan.

Nović: Svejdočanstvo jednog vremena

Znatiželjni su u knjizi očekivali i zanimljive detalje o ljudima i dogadjajima, kao i putovanjima koja su kretala iz rodnog Detlaka kod Dervente, do Pekinga, Rima i Njujorka. Autor se, za sada, kaže ne namjerava baviti ljudima poimenično. Osnovna vodilja je svjedočanstvo o jednom vremenu i trasiranje puta za dalje, barem na političkom planu.

-Danas, ja mislim, kada je riječ o BiH, da je ključni problem koji je od rata gotovo je da nema dijaloga. Nema iskrenog dijaloga. Uglavnom brojni političari danas misle da su iznad svih, iznad naroda svakako i ne žele da vode dijalog, a bez dijaloga nema uspjeha-podcrtao je Sredoje Nović.

Knjiga sadrži 600 stranica, sa 70 podnaslova, nedovoljnih da na njih stane život koji traje 76 godina i radni vijek dug više od pola stoljeća. Afirmativa portal