ĐOKOVIĆ ĆE MOĆI DA IGRA NA AUSTRALIAN OPENU

Srpska teniska zvijezda Novak Đoković moći će da se vrati na Australian open, prenose tamošnji lokalni mediji, uključujući Herald Sun i Sydney Morning Herald.

Prema izvorima bliskim Vladi, 35-godišnjem Beograđaninu poništena je trogodišnja zabrana ulaska u zemlju i odobrena mu je viza za nastup na prvom Grand Slamu u sezoni.

Prvi turnir velike četvorke počet će 16. januara naredne godine, a Đoković je u Melbourneu osvojio devet od 21 Grend Slem turnira.

Iako australijski mediji već neko vrijeme pišu o takvom razvoju događaja, lokalna vlast to još nije zvanično potvrdila, ali se očekuje da će to uskoro učiniti i istovremeno Srbinu odobriti vizu.

U Herald Sunu i Sydney Morning Heraldu oslanjaju se na izvore bliske australskoj vladi i navode da predstavnicima vlasti još nije dozvoljeno da o tome javno govore.

Nakon majskih izbora, novi ministar imigracije Andrew Giles je, prema njihovim informacijama, poništio odluku svog prethodnika Alexa Hawkea, koji je početkom godine intervenirao u ukidanju vize, što je kasnije potvrdilo tročlano sudsko veće.

Đokoviću je zabranjen ulazak u zemlju jer je, nevakcinisan, predstavljao preveliki rizik za javno zdravlje u Australiji. Tamo su mjere za suzbijanje širenja novog koronavirusa bile vrlo stroge početkom godine, a javnost se okrenula i protiv zvijezde.

Srpski as je u Australiju stigao 5. januara, gdje su ga priveli australijski granični organi. Sud je prvostepeno uvažio žalbu srpskog igrača za ulazak u Australiju kao medicinsko izuzeće, ali je kasnije, nakon Houkove intervencije, ona poništena i igrač je protjeran iz zemlje.

U Australiji su ovog jula ukinuta ograničenja na obaveznu vakcinaciju za strance koji dolaze u tu zemlju, prenosi STA.