DNEVNICE RADNIKA I MAJSTORA OD 100 KM

Dnevnice fizičkih radnika, berača, kopača, kao i zanatlija poput zidara, armirača, keramičara i drugih, toliko su poskupjele da ih je postalo nemoguće naći za manje od 100 marka uz obezbjeđen obrok.

Nekada podcijenjeni radnici, čije smo usluge navikli plaćati po relativno povoljnim cijenama, danas zarađuju više nego kancelarijski službenici i direktori, a zbog obima posla prinuđeni su da odbijaju angažmane, dižu cijene i postavljaju uslove.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kaže da se branje voća već sada plaća 100 maraka dnevno uz obrok, ali i da je po toj cijeni teško nalaze radnici koji će izgurati kompletnu berbu.

“Ljudi ne pitaju, daju toliko kada im je potreba i tu nema pregovora. Posao se mora završiti. Kasnije će se vidjeti da li je to bilo rentabilno. Radnika nema, a kada ih nađete, nikada niste sigurni da će vas ispoštovati do kraja berbe ili radova. Finalni proizvod ne trpi tolike troškove, ali bez njih je nemoguće završiti posao”, kaže on.

Keramičar zaradi dnevno 400 KM

U zanatskom sektoru najplaćeniji su operateri na CNC mašinama čija plata nije ispod 1.500 maraka. Serviseri naplaćuju “izlazak na teren”, svoje vrijeme za koje će vam utvrditi šta je kvar. Keramičari u međuvremenu naplaćuju minimalno od 15-28 maraka po kvadratu.

Međutim, ne zarađuju sve zanatlije dobro. Dio njih, zaposlenih u fabrikama i dalje rade za male plate, zbog čega je samo pitanje trenutka kada će se oni odliti u slobodnjačke vode.