DOBOJ FMROI -MILION MARAKA ZA SANACIJU 100 POVRATNIČKIH KUĆA

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Grad Doboj

 

                     MILION MARAKA ZA SANACIJU 100 POVRATNIČKIH KUĆA

Zahvaljujući podršci Federalnog ministarstva za raseljene osobe i i zbjeglice za  stotinu povratničkih porodica u dobojskom kraju prije zime je osigurana sanacija i opremanje stambenih objekata ukupne vrijednosti milion maraka. U finansiranju  sa 49 posto  sudjeluje Grad Doboj. Riječ je o dvogodišnjem projektu u okviru kojeg će ove i naredne godine ukupno biti podržana sanacija 234 povratnička objekta.

Iako se dvadeset i više godina poslije rata mnogo pričalo o održivom povratku, većina povratnika u dobojski kraj tek u posljednjih nekoliko godina istinski osjeti finansijsku  podršku. Većina, poput Rešida Kapetanovića iz Sjenine Rijeke,  je prvi puta u prilici da dobije neki vid pomoći.

-Prvi put sam, evo dobio donaciju.  Tražio sam krov za kuću jer je bio dotrajao i prokišnjavao je. Bitno mi je da prije zime to riješim. Zadovoljan sam šta god dobijem jer šestero nas je u kući i puno nam znači- kaže nam Kapetanović.

-Tražio sam stolariju u prizemlju da mi se promijene podovi i tražio sam tuš-kabinu u  kupatilu jer mi je zbog bolesti teško ulaziti u kadu. Zahvalan sam sviam koji su nam pomogli-kaže Samil Hadžikadunić iz Makljenovca.

Na potpisivanju ugovora u mjesnom Društvenom domu u Miljkovcu za sina je ugovor potpisala Suvada Kavazović  iz Pridjela Gornjeg kod Doboja.

-Ja sam iz šehidske porodice. Moj sin je dobio krov i stolariju. Ima troje djece. U kući nas živi šestero. Ja se od srca zahvaljujem ministru Ramiću jer ovo je pravi vid pomoći koji povratnici istinski osjete. Hvala svima koji su doprinijeli da se ovo realizira- kaže Suvada.

U okviru prve faze javnog poziva sa milion maraka bit će podržana obnova i sanacija stotinu objekata za povratnike u dobojski kraj. Ministar Ramić je od strane dobojskih povratnika uz ovacije dočekan u Miljkovcu.

-Od čega je 51 posto doniralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a ostalo grad Doboj i ovo je jedinstven slučaj u BiH da jedna lokalna zajednica sufinansira projekte izgradnje stambenih objekata. Ostale zajednice nisu aktivne. Ohrabruje nas i što je u ovom kraju sve više zahtjeva za pokretanje početnog biznisa jer to pokazuje da se ovdje budi privredna aktivnost, a time i samoodrživi povratak- kazao je ministar Edin Ramić.

Doboj je jedina lokalna zajednica u BiH koja u značajnoj mjeri sve aktivnije  sufinansira ove projekte.

-U 2017. i 2018. 30 posto, 2019. 40 i u 2020. i 2021. i sada sa  49 posto učestvuje Grad Doboj u obnovi kuća  i infrastrukturi u svim mjesnim povratničkim zajednicama-pojašnjava predsjedavajući GS u Doboju Sevlid Hurtić.

Dvogodišnjim projektom, uz ovih stotinu objekata, obuhvaćena je  obnova i sanacija još 134 objekta u 2022. godini. Afirmativa.ba