DOBOJ ISTOK – GRADJANI U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Doboj Istok

 

                    GRADJANI U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

 

Uz finansijsku podršku Ministarstva prostornog uredjenja i zaštite okoliša TK, Omladinski kulturni centar „Lipe“, u saradnji sa JKP „Čisto“ i više nevladinih organizacija i udruženja sa područja Doboj Istoka u ovoj općini su treći put, u okviru projekta „Kulturom za zdravu i čistu općinu Doboj Istok“, organizirali akciju uklanjanja divljih deponija. Loše vrijeme nije spriječilo mlade, ali i starije stanovnike da se u velikom broju odazovu akciji.

Akciju su, uz mlade iz OKC „Lipe“ i  JKP „Čisto“ i ove godine podržali i članovi Udruženja penzionera, Šahovskog kluba, kao i brojni gradjani medju kojima je najviše mladih.

-Mi smo uz  podršku starijih sve bolji i bez njih ne možemo. Tako da ih pozivamo  neka dodju, neka nam se pridruže-kaže članica OKC „Lipe“  Sajra Suljić.

I pridružili su se. Najaktivniji su i ove godine bili članovi Udruženja penzionera.

-Zaštita okoliša nema alternativu. Jer osam milijardi je ljudi na planeti i svakim danom je sve više. Ako ne budemo imali svijesti, ako ne budemo osvijestili mladji naraštaj, ne piše nam se dobro-poručuje predsjednik Udruženja penzionera u Doboj Istoku Rifet Mrkanović.

U OKC „Lipe“, koji je član Resursnog centra za okoliš BiH,  su svoje aktivnosti uskladili s programskim aktima i ekološkim interesima lokalne zajednice.

-Mi postavljamo, evo i danas ćemo postavljati table sa videonadzorom i table s natpisom: „Ako pripadaš ljudskom rodu, ne bacaj smeće u prirodu“. Tako da je svake godine sve bolje i manje je tih divljih deponija-ističe predsjednik OKC „Lipe“  Edin Junuzović.

Potvrdjuju ovo i mladi koji su se i ove godine, uprkos lošem vremenu, odazvali akciji.

-Dodjemo i vidimo da je puno manje smeća nego prethodnih godina, da je brže i lakše očistiti . A, utičemo na ostale da vide da je tu čisto i da neće više bacati kao prije-kaže učesnik akcije Tarik Alihodžić.

Svjesni da niko sam u svom dvorištu ne može mnogo učiniti na planu zaštite životne sredine ovdje sa zaštitnicima prirode iz Doboja i Gračanice djeluju kroz zajedinički Eko-forum.

-Pored akcije čišćenja i uklanjanja divljih deponija što smo realizovali u saradnji s JKP „Čisto“  mi danas imamo i Okrugli sto o temi „Prevencija i uključivanje gradjana u čišćenje i uklanjanje divljih deponija“. Imamo i inicijativu za zaštitu rijeke Spreče od plavnog vala-dodaje Esad Bećirović  koordiantor projekta.

Ovakve aktivnosti, imajući u vidu stanje na terenu, veoma su važne, kako za lokalne zajednice, tako i za društvo u cjelini. S obzirom da su rezultati na terenu vidljivi  podrška resornog Ministarstva TK ulijeva nadu da će se na pitanju životne sredine u budućnosti strateški raditi. Afirmativa.ba