DOBOJ-IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO BZK „PREPOROD“

DOBOJ-IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO BZK „PREPOROD“

U povodu obilježavanja 120 godina postojanja  BZK „Preporod“ u Doboju je upriličena izložba fotografija iz aktivnosti ove organizacije  od formiranja 2014. godine, a održana je i Izvještajno-izborna skuptšina na kojoj je, u prisustvu članova, simpatizera i gostiju izabrano novo rukovodstvo ove nevladine organizacije.

U proteklih osam godina „Preporod“ je realizirao desetine kulturnih i edukativnih sadržaja njegujući kulturu i tradiciju Bošnjaka dobojskoga kraja istovremeno razvijaći saradnju sa drugima. Dokaz za ovo je i prisustvo obilježavanju jubileja  i izboru novog rukovodstva predstavnika kulturnih aoscijalcija drugih naroda.

-Imamo stanovite uspjehe koji su na planu stjecanja autoriteta ove NVO i, što je najvažnije, mi smo uspjeli da animiramo stanovništvo Doboja da sudjeluje s nama. Nismo, u potpunosti, time zadovoljni, ali razumijemo kompletnu situaciju-kazao je bivši, a sada počasni predsjednik BZK „Preporod“ u Doboju prof dr  Zijad Bešlagić.

Jedan od najvećih izazova, kako do sada, tako i u narednom periodu je osiguravanje stalnih izvora finansiranja.

-Planiramo da apliciramo na  javne pozive svih nivoa vlasti. Nadamo se da ćemo intenzivirati saradnju i sa predstavnicima lokalne  uprave Grada Doboja i sa okruženjem odakle smo i do sada imali podršku, dakle od općina Doboj Istok i Doboj Jug-kazao je novoizabrani predsjednik Miralem Kikić.

-jedan od ciljeva u narednom periodu je da u kontaktima i razgovorima s vlastima RS  iznadjemo načine za osiguranje boljega statusa BZK „Preporod“ na području RS, da riješimo pitanje finansiranja BZK „Preporod“ na području RS i ja vjerujem da ćemo u jednom konstruktivnom dijalogu napokon doći i do tog rješenja-dodaje predsjednik BZK „Preporod“  Sanjin Kodrić.

Uz izbor ostalih tijela za potpredsjednika BZK „Preporod“ u Doboju je, umjesto Alme Numić, izabran Mensur Halilović, aktuelni  potpredsjedavajući GS u Doboju.

Jedan od osnovnih zadataka BZK „Preporod“  će biti rješavanje pitanja negiranja bosanskog jezika u entitetu RS, kao jednog od temelja očuvanja identiteta Bošnjaka na ovom prostoru. Afirmativa.ba