DOBOJ JUG NUDI ODLIČNE UVJETE ZA TURSKE INVESTITORE

Nakon što su posjetili više zemalja našeg regiona, delegacija privrednika iz Turske je, u okviru posjete našoj zemlji razgovarala i sa privrednicima u općini Doboj Jug. Iako je riječ o maloj lokalnoj zajednici njene prednosti su čvorište magistalnih puteva i petlja na budućoj trasi autoputa, kao i blizina najvećeg željezničkog čvorišta u BiH, onog u Doboju. Iako je riječ o prvoj posjeti,  konkretni promjeri privredne saradnje su izvijesni. Uz općinske čelnike domaćini za 11 privrednika iz Turske bile su kolege iz Doboj Juga.

-Radi se, dakle, o prizvodjačima, ne o „sales dilerima“, trgovcima i menadžerima da preprodaju i nude robe. Jednostavno, oni su došli da ulažu u našu zemlju kooperativno sa našim sadašnjim stanjem i privrednicima koji su u tom segmentu što i oni nude-kazao nam je privrednik iz Doboj Juga Amer Tarabar.

Uz historijske i druge veze, gosti iz Turske bili su oduševljeni našom zemljom i ljudima.

-U budućnosti naša je namjera da proširimo privrednu saradnju i investiramo u BiH. Uz zahvalnost domaćinima, mi smo željeli da se iz prve ruke uvjerimo u prilike za investiranje-kazao je Idris Ozturk, privrednik iz Ordua.

-Naše sjedište je u Istanbulu i imamo 25 poslovnica u zemlji i vani. Imajući u vidu brojne relacije koje spajaju BiH i Tursku, namjera nam je da sagledamo stanje kako bismo proširili privrednu saradnju-dodaje privrednik iz turskog Denizlija  Ali Unsal.

Mehmet Ocal, privrednik iz Burdura bavi se proizvodnjom i prometom mermera. Namjera mu je kaže dio proizvodnje i distribucije locirati u BiH. Doboj Jug, kaže, zobg geostrateškog položaja,  pruža dobre uvjete.

-Uvjeren sam da ćemo uspješno poslovati ovdje. Moja firma se bavi proizvodnjom mermera i već smo ovdje razgovarali o vidovima konkretne privredne saradnje-pojašnjava Ocal.

Općinski čelnici su, kažu, ponudili ono čime trenutno raspolažu.

-Mi imamo izuzetno povoljan geografski položaj i najmanje namete na odredjene takse i sve što privrednike opterećuje tako da mi u administraciji u Općini Doboj Jug nastojimo da ponudimo ono o čemu sam upravo govorio-kazao je općinski načelnik Mirnes Tukić.

Uz općinske čelnike i privrednike prisutne je pozdravio i glavni imam Medžlisa IZ Doboj Ibrahim ef. Halilović, a za dobar ambijent u etno selu „Dallas“ pobrinuo se poznati  tešanjski sazlija Dedo Hadžiedhemović. Dogovorena je i uzvratna posjeta i nastavak razgovora o privrednoj saradnji. Afirmativa.ba