DOBOJ JUG: „U SUSRET LJETU“-16. SMOTRA FOLKLORA OKUPILA DRUŠTVA IZ BiH I HRVATSKE

DOBOJ JUG: „U SUSRET LJETU“-16. SMOTRA FOLKLORA OKUPILA DRUŠTVA IZ BiH I HRVATSKE

U okviru kulturno-zabavne manifestacije „U susret ljetu“ u Doboj Jugu je, pod generalnim pokroviteljstvom Općine,  održana 16. medjunarodna smotra folklora „Doboj Jug 2023“.  U cjelovečernjem programu publika je uživala u maštovitim koreografijama deset kulturno umjetničkih društava i ansambala iz BiH i Hrvatske.

Nakon pauze zbog pandemije korona virusa na  obnovljenoj velikoj sceni u Doboj Jugu ponovo je  bilo veselo. Zanosnim koreografijama predstavilo se deset društava i ansambala iz BiH i Hrvatske.

-U koroni smo malo stagnirali, ali evo sada smo  u velikom broju. Očekujemo večeras oko 200 učesnika i sa strane iz Republike Hrvatske, a od gledatelja, odnosno publike uvijek imamo podršku i to nam je svojevrsna potvrda i nagrada za sav uloženi trud-kaže predsjednica KUD-a „Đerdan“ iz Doboj Juga  Emira Arnaut.

A, ljeto je vrijeme brojnih kulturnih susreta mladih u regionu.

-Danas se predstavljamo igrama iz Sjeverne Makedonije. Još da kažem da smo jutros došli, a predstavljali smo našu opštinu, našu MZ, našu državu  u Ohridu na festivalu-kazao nam je predsjednik OKC „Lipe“ iz Doboj Istoka Edin Junuzović.

Arnaut; Publika je nagrada i priznanje

Uz domaćina ove su se godine na smotri koju je, nakon obraćanja zvanično otvorio općinski načelnik Mirnes Tukić,  maštovitim koreografijama publici predstavili OKC „Lipe“ iz Doboj Istoka, KUD „2. juni“ Stanić Rijeka, KUD „Cret“ iz Bizovca u Hrvatskoj, KUD „Krivaja“ iz Zavidovića, OKC „Džemal Bijedić“ iz Piljužića, FA „Bosanski sevdah“ iz Kraševa, KUD „Behar“ Tešanjka, KUD „Ponos“ iz Pribave i KUD „Mladost“ iz Malešića kod Gračanice za koje je organizator osigurao zahvalnice i skromne poklone.

„U susret ljetu“ je manifestacija u kojoj uz stanovnike Doboj Juga i susjednih Tešnja, Doboja, Usore i Doboj Istoka uživaju i brojni gradjani ovog dijela naše zemlje koji,  iz zemalja Evrope i svijeta, tokom ljeta posjete zavičaj.  Afirmativa.ba