DOBOJ-MLADI ČUVAJU GRNČARSKI ZANAT

DOBOJ-MLADI ČUVAJU GRNČARSKI ZANAT

S ciljem da grnčarstvo spasi od izumiranja akademski vajar Drago Handanović je u prostorima  Regionalnog muzeja u Doboju upriličio grnčarsku radionicu za najmladje. Trenutno su na području bivše dobojske regije aktivna samo dva grnčara, a sudeći prema interesu mladih, treba vjerovati kako će grnčarstvo u dobojskom kraju, uprkos novom vremenu, preživjeti.

Mališani su sa znatiželjom posmatrali grnčarsku opremu, pomagala i glinu koju vješte ruke vajara pretvaraju u vaze, amfore, lonce ili umjetničke figure.

-Želim i sutra da dodjem, pa da naučim kako da se oblikuje i ukrašava. Veoma je zanimljivo-kaže učesnica radionice Marija Bukejlović.

Višedecenijsko  iskustvo vajar Drago Handanović, član Medjunarodne akademije za keramiku i dobitnik nagrade „Collegium artisticum“,  pažljivo prenosi na mlade.

-Ovdje su naučili centrirati glinu na grnčarskom kolu, zatim otvarati formu, izvlačiti i oblikovati. Znači, ta četiri procesa, a onda idemo dalje-kaže Handanović.

Arheološka nalazišta u Makljenovcu i Posavini potvrdjuju grnčarsku tradiciju u dobojskom kraju još iz perioda neolita. Grnčarski zanat je danas pred izumiranjem.

Doboj: Mladi pokazali interes

-To je jedan zanat koji izumire jer je sve manje ljudi koji se time bave. Drago je jedan od rijetkih koji to zna, pa smo danas organizovali ovu radionicu da prenese na mladje ako neko sutra bude zainteresovan da se time bavi i da se taj zanat prenosi s koljena na koljeno-ističe Vukašin Zekić, kustos-biolog u JU Regionalni muzej Tešanj.

-Danas izumire, na žalost, grnčarstvo. Mi imamo ovdje u Sivši i Ularicama samo dvojicu grnčara. Jedan još uvijek, na sreću, radi na ručnom  grnčarskom kolu. To mi ovdje imamo i to je dio naše istorije-dodaje  Drago Handanović.

Interes  mladih budi nadu da grnčarsko kolo u ovom dijelu naše zemlje, ipak, neće stati.

-Meni se ovo jako svidja i volio BiH da nešto napravim i odnesem kući i sve. Volio bih se baviti ovim kada porastem-kaže učesnik radionice Jakša Bjelkić.

S ciljem da grnčarstvo preživi novo doba u dobojskom Muzeju planiraju orgnizirati  još sličnih radionica.  Afirmativa