DOBOJ-OBILJEŽENA 31 GODINA OD STRADANJA CIVILA U GRAPSKOJ

DOBOJ-OBILJEŽENA 31 GODINA OD STRADANJA CIVILA U GRAPSKOJ

Rodbina ubijenih, preživjeli logoraši i brojni gosti obilježili su danas u Grapskoj kod Doboja  31. godišnjicu stradanja stanovnika naselja Grapska gdje su pripadnici Srpske vojske,  policije i paravojnih jedinica na današnji dan 1992.   ubili 33 mještana ovog naselja,  a preko 400 deportovali u logore Bare, Kula, Manjača, Batković i druge. Selo je do temelja spaljeno i opljačkano.

Na današnji dan prije 30 godina srpske snage su u selu ubile 33 civila, a 400 mještana Grapske  je deportovano u logor smješten u osnovnoj školi u susjednom selu  Kostajnica, rodnom mjestu bivšeg člana državnog Predsjedništva Borislava Paravca protiv kojeg je u toku sudski postupak za ratne zločine u dobojskom kraju.

-A, 11. maja je oko 400 logoraša prebačeno u vojne hangare “Bare” kod Doboja. Jedan dio logoraša, njih oko 40 je prebačeno u Centralni zatvor u Doboju, a preostali logoraši, njih 225 prebačeno je u logor Stara Gradiška-pojašnjava predstavnik Udruženja logoraša Grapske Aljo Hasančević koji je i sam prošao torture zloglasnih srpskih logora.

-Naše je da ponavljamo da se ovaj datum više nikada i nikome ne ponovi, a sudovi treba da procesuiraju ratne zločince koji su na ovom terenu u Grapskoj i opštini Doboj počinili velika zlodjela. To je sada do njih-poručuje Hasančević.

Obilježavanju su uz predstavnike brojnih udruženja i gradjana Doboja, Gračanice i Doboj Istoka prisustvovali I ministr za ljudska prava i  izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, poslanici u NSRS Ramiz Salkić i Amir Hurtić, potpredsjednik GS Doboj Mensur Halilović  i drugi.

-Trebamo težiti istini i trebamo na ovakve skupove da se odazovemo, da to obilježimo i  da ukažemo mladjim generacijama da budućnost zna šta se desilo na ovim prostorima-poručio je Amir Hurtić koji je i predsjednik  Savjeta MZ Grapska.

  1. juna 1992. U centru naselja je likvidirano 25 starijih i bolesnih mještana Grapske. Do danas su pronadjeni posmrtni ostaci samo dvije osobe. Zbog zločina u Grapskoj u Njemačkoj je na doživotnu robiju osudjen Nikola Jorgić. Na dugogodišnju zatvorsku kaznu za zločine u dobojskom kraju osudjen je i Predrag Kujundžić, a pred Sudom BiH u toku je sudski proces protiv Borislava Paravca i Milana Ninkovića,  predsjednika  i člana Kriznog štaba tzv. Srpske opštine Doboj, te Andrije Bjeloševića, načelnika CSB Doboj i njegovog zamjenika Milana Savića, zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Doboju od maja 1992. do kraja 1993. godine. Afirmativa.ba