DOBOJ-OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA PROGONA BOŠNJAKA I HRVATA  

DOBOJ-OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA PROGONA BOŠNJAKA I HRVATA

 Neformalna grupa „Putevima spasa i slobode Doboj“, osnovana 2016. godine s ciljem njegovanja sjećanja na dane progona i stradanja nesrpskog stanovništva, tokom proteklog rata, u dobojskom kraju, ali i cijeloj BiH i ove je godine, uz podršku Medžlisa IZ i BZK „Preporod“ Doboj,  organizirala Marš mira „Doboj 2023“.

-Svojim koracima i svojim svjedočenjima ne dozvoljavamo da sve to ode u zaborav. Zbog toga okupljamo i veliki broj mladih oko sebe. U dobojskom kraju je tokom agresije na BiH stradalo ili je nestalo 2.314 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. To je medju najvećim stradanjima u BiH. Tome  svjedoči  i podatak da je Nikola Jorgić za ratne zločine u dobojskom kraju na sudu u njemačkom Dizeldorfu četiri puta osudjen na doživotnu kaznu. Biljana Plavšić, bivša predsjednica RS, je osudjena za ratne zločine, medju ostalim i u Grapskoj kod Doboja, a Predrag Kujundžić, vodja zloglasne jedinice „Predini vukovi“ osudjen je na 22 godine robije. Još neki procesi za ratne zločine u Doboju su u toku-kazao je član ove neformalne grupe Admir Fetić.

I ove godine Marš je podržao Medžlis IZ Doboj i BZK „Preporod“. Svake godine sve je više mladih.

-Nastojim da svoja saznanja prenesem na svoje, na mladje generacije koje nisu dovoljno informisane o ratnom periodu od 1992. do 1995. godine-kaže član grupe Adnan Husanović.

Učesnicima Marša, koji su se kretali rutom od Tešanjke, preko Alibegovaca i Ularica, te Makljenovca, Miljkovca, Orašja i Čaira do Doboja pridružili su se i mještani naselja koja se danas nalaze u drugim općinama, a do 1992.   godine su bila u sastavu jedinstvene opštine Doboj.

-Mi smo bili njihova mirna luka i jedini most koji ih je tada uspio sačuvati od progona. Tada je nedužan narod silom protjeran sa svog ognjišta-kazao je učesnik Marša i  predsjednik  MZ Mravići u Doboj Jugu Nihad Šečić.

Marš je protekao bez incidenata, a osiguravali su ga pripadnici PU Tešanj i PU Doboj. Afirmativa.ba