DOBOJ-POLA MILIONA MARAKA ZA VODOSNABDIJEVANJE PET KRNJINSKIH NASELJA

Uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost  RS u Doboju

 

      POLA MILIONA MARAKA ZA VODOSNABDIJEVANJE PET KRNJINSKIH NASELJA

Zahvaljujući podršci Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost  RS  pet  mjesnih sredina u Gradu Doboju, koje decenijama imaju problem u snabdijevanju pitkom vodom,  uskoro će biti spojeno na gradski vodovod. Vrijednost prve faze, koja podrazumijeva izgradnju primarnog voda,  je 500.000 maraka, a sredstva su solidarno osigurali Fond i Grad Doboj. Za mještane ovih naselja sigurno vodosnabdijevanje mnogo znači.

U realizaciju projekta vodosnabdijevanja pet mjesnih sredina krnjinskoga kraja Grad Doboj je već ušao. Projektna dokumentacija je završena i dio sredstava osiguran. Sporazum sa entitetskim  Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost  znači osigurana sredstva za izgradnju glavnog voda.

-Fond će učestvovati u ovom projektu sa 50 posto sredstava, tj sa 250.000 KM i Grad Doboj sa 250.000 KM. Sredstva su obezbijedjena-kaže dobojski gradonačelnik Boris Jerinić.

Do sada je Fond u dobojski kraj, kroz različite projekte  invrestirao preko pet miliona maraka. Uz završetak vodovoda u Boljaniću, Fond će podržati izgradnju vodovoda u Lužanima, Opsinama, Čivčijama, Kladarima i Trnjačanima.

-Jedan dio nedostajućih sredstava obezbjedjuje Fond. Bit će izgradjen glavni vod, a onda ćemo dogovarati zajedničku saradnju na izgradnji  sekundarne mreže i priključenju korisnika kazao je direktor Fonda Srđan Todorović.

Stanovnicima krnjinskih naselja ovo mnogo znači. Ilija Mišić iz Lužana 50 godina koristi svoj vodovod i vlastito pumpno postrojenje.

-Imam ja svoj vodovod i dovoljno vode, ali gradski vodovod je drugo. Pokvari se nešto i ja to moram popravljati. Ja sam znao po noći ustajati da popravim jer nema žena, nemaju djeca i tako dalje. Gradska voda je gradska-kaže Mišić.

Povećanje broja korisnika nameće potrebu proširenja kapaciteta posebno u sve nepovoljnijim hidrološkim godinama.

-Naravno da proširenje i sve ono što radimo u Pridjelu sa bunarima je nešto što garantuje da ćemo u narednom periodu  imati redovno snabdijevanje svih gradjana pitkom vodom-ističe Jerinić.

Slijedi javni poziv i odabir izvbodjača radova od čega, uprkos osiguranim sredstvima, zavisi početak radova. Afirmativa.ba