DOBOJ-POMOĆ PRIKUPLJAjU I ONI KOJI JE I SAMI TREBAJU!

Pomoć stradalima u Turskoj i Siriji

 

                              POMOĆ PRIKUPLJAjU I ONI KOJI JE I SAMI TREBAJU!

 

Uz spasilačke ekipe koje su medju prvima stigle u pomoć, u brojnim bh gradovima u toku su akcije prikupljanja pomoći za područja u Turskoj i Siriji stradala u zemljotresu.  Medjutim, kada pomoć pružaju i oni koje je i sami trebaju, onda je to svakako vrijedno zabilježiti. Iako i sami još uvijek umnogome ovisni o pomoći, povratnici u Makljenovac kod Doboja su, putem Medjunarodnog foruma solidarnosti „Emmaus“,  stradalom stanovništvu Tuske i Sirije uputili pomoć u odjeći, hrani, lijekovima i drugim potrepštinama  koju su sami u selu prikupili.

Iako i sami još uvijek trebaju pomoć u obnovi objekata, infrastuture i zapošljavanju, povratnike u dobojsko naselje Makljenovac duboko je pogodila tragedija koja je zadesila stanovnike  zemljotresom pogodjenih područja u Turskoj i Siriji.

-Pojavila se inicijativa od odredjene grupe žena u našem selu da mi ovdje samoinicijativno skromno damo svoj doprinos u pomoći tim unesrećenim ljudima u Turskoj i Siriji i evo, kao što ste i vi rekli, naše malo, njima će značiti puno-kazao nam je Miralem Kikić, član Savjeta MZ Makljenovac.

-Gledajući svu ovu strahotu ja sam poslala jednu poruku. I da vam kažem da je sve ovo štro vidi oko nas krenulo samo sa tom jednom porukom. Odazvali su se svi naši mada je i nama potrebna pomoć-kaže povratnica u naselje   Meliha Buljubašić jedna od inicijatorki akcije.

Povratnici su slijedili upute humanitarnih organizacija. Prikupili su toplu odjeću, vreće za spavanje, deke, sredstva za higijenu, pelene, dječiju hranu.

-Naši mještani su sakupili jer i mi smo povratnici, i nama mnogima treba. Ali, ko koliko. Neko peškir, neko deku znači. Jer mi smo sve to prošli u ratu i poslije rata-ističe stanovnica naselja Munira Memagić.

-Nekako čovjeku u duši bude toplo, fino. Budeš ponosan na svoj narod. Sjetili smo se, eto i mi svojih nevolja, pomažemo i mi sada drugima u nevolji i eto. Kako drugačije da budeš sretan-dodaje predsjednik Savejta MZ  Izaim Hadžikadunić.

Prikupljena pomoć će ovih dana,  putem MFS „Emmaus“,  biti dopremljena stanovnicima zemljotresom pogodjenih područja. Afirmativa.ba