DOBOJ-UMJESTO OSMORKE ŠESTORKE-ISTUPILI NES I SBiH

Kako je ranije najavljeno moglo se pretpostaviti da će NES i SBIH, nakon dobojskog sastanka, definitivno napustiti osmorku na nivou BiH. Ovo je bilo očekivano izgleda za sve osim za aktuelnog predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikišića koji je, nakon sastanka, očito nesvjestan odluke dvije navedene stranke, govorio o “pionirskim koracima” i klimi koja se gradi unutar novog, već načetog, koalicionog bloka izražavajući čak zadovoljstvo prisustvom predsjednika NES-a i SBiH kako bi na djelu vidjeli atmosferu koja vlada u koaliciji.

Kamen spoticanja bila je državna imovina, ugovor s IZ BiH,  koja jedina nema ugovor s državom BiH, kao i imenovanje nelegitimnih Bošnjaka u Vijeće ministara BiH. Ovdje se operiralo imenom Denisa Šuljića koji je u medjuvremenu odustao od ove pozicije, ali je izvijesno da će SNSD na to mjesto delegirati nekog drugog “podobnog” Bošnjaka, tako da skup u Doboju nije ponudio ništa novo.  Neustavni Dan RS ostaje,  kao i, kako Dodik kaže “borba” za državnu imovinu uprskog presudi Ustavnog suda koju ne poštuje.

Ista meta, isto odstojanje, rekli bismo. Iz NiP-a poručuju kako se ide dalje jer, ističe Konaković, ne mogu se svi povući i Dodiku prepustiti vlast!? Afirmativa.ba