DOBOJ-ZA ČETIRI GODINE 100.000 KM ZA PROJEKTE MLADIH

Saradnja Grada Doboja i Fondacije „Mozaik“

 

    ZA ČETIRI GODINE  100.000 KM ZA PROJEKTE MLADIH

 

Nakon šestogodišnje uspješne saradnje Grad Doboj i  Fondacija Mozaik su, kroz program Omaldinske banke, potpisali novi četvegodišnji ugovor o saradnji koji podrazumijeva zajedničku finansijsku potporu od 100.000 maraka za realizaciju projekata neformalnih grupa mladih i njihovih poslovnih ideja. U protekle četiri godine na ovaj način je podržano 46 projekata mladih i jedan mikro biznis.

Ove su  godine, kroz program Omladinske banke,  Grad Doboj i Fondacija „Mozaik“ podržali 12 projekata neformalnih grupa mladih iz Doboja.

-Projektom Omladinske banke „Pjesmom do cilja“ uspjeli smo da  realizujemo projekat kojim smo sašili 35 novih haljina za članove našeg dječijeg crkvenog hora „Javor“   koji djeluje pri hramu „Svetih apostola Petra i Pavla“-kaže voditelj hora Vlado Mojević.

-Uspjeli smo da sredimo naš kabinet Zdravstvene njege. Pogotovo kupovinom EKG aparata uz pomoć kojega svi učenici imaju mogućnost da se upoznaju kako taj aparat funkcioniše prije samog odlaska na   praksu u bolnicu-dodaje učenica Medicinske škole iz Doboja  Jovana Božić.

OFF; Fondacija „Mozaik“, kroz program Omladinske banke, aktivna je u 52 lokalne zajednice. U Doboju je prisutna šest godina, a potpisan je memorandum o saradnji za naredne četiri.

-Memorandumom, kojeg smo danas potpisali, definisana je saradnja od 100.000 KM. To je finansijski iznos  kojim će se omogućiti finansiranje najmanje 32 projekta mladih  i osam mikro-biznisa-pojašnjava direktor programa Omladinske banke fondacije „Mozaik“  Željko Pauković.

Povećan interes mladih za ovaj vid društvenog aktivizma ali i mogućnosti pokretanja vlastitog mikro-biznisa, većim angažmanom će pratiti i Gradska uprava.

-Tako da je povećao broj projekata sa prethodnih pet na osam. Povećan je i iznos grant sredstava koja su za protekli period bila po projektu 1.500 maraka, a sada je 1.800 maraka, a sve s ciljem da se ublaže negativni efekti rasta cijena projekata-ističe Zamjenik dobojskog gradonačelnika Slavko Kovačević.

U ovoj godini putem Omladinske banke u 52 lokalnoj zajednici u BiH  realizirano je  600 projekata i 64 mikrobiznisa za mlade. Afirmativa.ba