DODIK: NE MOŽEMO S MUSLIMANIMA IMATI ZAJEDNIČKE ŠKOLE I UDŽBENIKE

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ideju ujedinjenja svih Srba u jednu državu ne može ništa izmijeniti, ali da se realizaciji te ideje protivi Zapad, koji je prisutan na ovom prostoru i “drsko” se miješa u unutrašnja pitanja država u regionu. “Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je sa Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovde (BiH) sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike”, kazao je Dodik za rusku agenciju TASS.

Dodik je, pred odlazak u Moskvu, gdje će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao da su mu Amerikanci devedesetih godina objasnili zašto nisu iskoristili mogućnost nacionalnog razgraničenja BiH.

“Prema njihovim riječima, nije se moglo dopustiti stvaranje muslimanske države na teritoriji Evrope. A mi smo postali kolateralna šteta. Ako hoćete da mi ovde budemo na straži, dajte nam neke privilegije”, kazao je Dodik.