EKSPLOZIJA U OBRAZOVNOM CENTRU U KABULU: NAJMANJE 19 OSOBA POGINULO

Studenti su polagali univerzitetski ispit, rekli su zvaničnici iz centra

Eksplozija se dogodila u obrazovnom centru Kaj u oblasti Dašte Barči na zapadu grada

Policija u Kabulu saopćila je da je u eksploziji u obrazovnom centru u afganistanskoj prestonici poginulo najmanje 19 ljudi, a mnogi su povrijeđeni

Eksplozija se dogodila u obrazovnom centru Kaj u oblasti Dašte Barči na zapadu grada. Studenti su polagali univerzitetski ispit, rekli su zvaničnici iz centra, prenosi BBC.

27 osoba povrijeđeno

Mnogi od onih koji žive u toj oblasti su pripadnici manjine Hazara, koja je bila meta ranijih napada. Nijedna grupa još nije rekla da stoji iza eksplozije.

Portparol kabulske policije saopćio je i da je u napadu povrijeđeno 27 osoba i da se on dogodio u obrazovnom centru gdje se održavao prijemni ispit.

Škole u Avganistanu su obično zatvorene petkom, navodi Reuters.

– Napad na civilne ciljeve dokazuje neprijateljsku neljudsku okrutnost i nedostatak moralnih standarda – rekao je portparol policije.

Bombaš samoubica

On je dodao i da su snage bezbjednosti stigle u to područje i da je istraga u toku.

Svjedok koji je je govorio za Reuters pod uslovom da ostane anoniman saopćio je da je napadač samoubica detonirao eksploziv u obrazovnom centru.

Otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021., bilo je više smrtonosnih eksplozija u džamijama i civilnim područjima, navodi britanska agencija.