FADIL NOVALIĆ I SLOBODAN STANKOVIĆ STAVLJENI NA CRNU LISTU SAD-A

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako navode, potkopavanja demokratskih procesa. Pored Novalića, na crnu listu Ministarstva finansija dospio je i biznismen Slobodan Stanković.

“U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u tjednu prije izbora 2018. koristio podatke o umirovljenicima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za ličnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Rezultat stavljanja na crnu listu je zamrzavanje imovine u SAD-u i svih potencijalnih transakcija Novalića u toj državi.

Na crnoj listi našla se i firma “Integral inžinjering” a.d. Laktaši koja se povezuje sa Slobodanom Stankovićem, biznismenu bliskom Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, a koji je bivši vlasnik ATV-a, medija kojem su nedavno također uvedene sankcije.

Stankovića, koji je također na crnoj listi SAD-a, terete da je materijalno pomagao, sponzorisao ili pružao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe/usluge Dodiku. “integral inžinjering” je stavljen na listu jer je bio u vlasništvu ili pod kontrolom ili djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno Stankovića.

Podsjetimo i to da je i Milorad Dodik stavljen na crnu listu SAD-a zbog pokušaja urušavanja Dejtona i ugrožavanja stabilnosti u BiH.

Oglasili su se i iz američke ambasade u BiH rekavši da će ova država koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti.

Na Twitteru su stavili i zvanično saopćenje Ministarstva finansija SAD-a koje je u obrazloženju, između ostalog, navelo i to da kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u.