FBIH DOBIJA NOVE NAFTNE TERMINALE

Svečani početak radova rekonstrukcije terminala tečnih naftnih tereta Blažuj, privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” Sarajevo upriličen je danas u krugu Podružnice Blažuj, u ulici Vlakovo.

Tim povodom prisutnima su se obratili direktor Operator – Terminala Federacije (OTF) Hermedin Zornić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, koji su obišli radove.

– Proveli smo kompletnu proceduru i došli u fazu da danas krećemo sa rekonstrukcijom jednog od najvećih terminala u Federaciji – rekao je Džindić.

Federacija BiH u skorije vrijeme raspolagat će s novih 42 miliona litara naftnih rezervi.

– Dakle, 42 miliona litara. Kad to uporedimo sa 5,9 miliona litara terminala u Živinicama i kad to uporedimo sa nekih 80 miliona naših terminala u NTF-u u Pločama, možemo sigurno reći da završetkom ovog projekta mi imamo trećinu ispunjenog zahtjeva što se tiče obaveza prema Evropskoj uniji i Evropskog energetskoj zajednici – dodao je.

Ovom prilikom oni su obišli mjesto gdje će se vršiti rekonstrukcija.

– Obišli smo lokaciju gdje će se vršiti remont i rekonstrukcija. Dakle dva puta po 10 miliona, 4 puta po pet i jedan od 2 miliona litara sa kompletnom infrastrukturom koja prati tako jedno funkcionisanje sistema za redovnu opskrbu i za zalihu koja nam je potrebna po našim sporazumima koje smo potpisali sa EU i Evropskom energetskom zajednicom. Dakle, još jednom svima čestitam i nadam se da će ovaj projekat se u rokovima koji su predviđeni završiti i pustiti u funkciju i onda služiti svrsi zbog koje je urađen – poručio je ministar.

O plinu, ministar kaže kako je Energoinvest potpisao ugovor do početka januara, nakon čega će vjerovatno biti produžen kao što je produžen i ovaj ugovor.

– Što se tiče formiranja cijena, radi se o staroj formuli. Promjena cijene nafte, naftnih derivata utječe direktno na formiranje cijene plina. Ne očekujemo drasitčne promjene u odnosu na prethodni period – kazao je o cijeni plina ministar Džindić.

Cijena plina će do 1.1. 2023. godine biti onako kako je ugovor potpisan i neće doći do promjene, kaže Džindić, a za cijenu nakon toga niko ne zna.

Džindić kaže kako je prije petnaestak dana obišao evropske zemlje i da su cijene tamo značajno skuplje nego u Federaciji BiH, te Federacija BiH zajedno sa entitetom Republika Srpska ima najbolju cijenu energenata od svih država u regionu.

– Da li će Vijeće ministara učiniti neki korak vezano za akcize to je na Vijeću ministara – kaže Džindić.

Što se tiče cijene električne energije do 1.1. 2023. neće biti promjena ni za industriju ni za građane ali kaže kako se prate svi parametri i redovno izvještava parlament i vlada.

Zornić je prilikom pokretanja radova na rekonstrukciji terminala u Blažuju istakao je značaj terminala pogotovo u situaciji u kojoj se sada nalazimo odnosno sve većeg rasta cijena nafte i naftnih derivata zbog invazije Rusije na Ukrajinu.