FUDBALERE SRBIJE PITALI O SRAMNOJ ZASTAVI U SVLAČIONICI

Za početak podsjetimo kako je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) u subotu pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog isticanja političkog transparenta o susjednoj nezavisnoj državi Kosovo u svlačionici prije utakmice s Brazilom na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

U svlačionici je, naime, bila istaknuta karta Srbije na kojoj je teritorij bivše pokrajine, koja je već skoro 15 godina samostalna država, uz slogan “Nema predaje”, objavio je AP.

FIFA pokrenula postupak protiv Srbije: Sraman transparent o Kosovu u svlačionici ‘Orlova’

Upravo je novinar AP-a na spomenutoj press konferenciji upitao zašto se u svlačionici fudbalera Srbije našla ova zastava.

Srbijanski fudbaleri Marko Grujić i Nemanja Maksimović ćutali su, pa je umjesto njih odgovor pokušao dati glasnogovornik Fudbalskog saveza Srbije Milan Vuković.

“Igrači neće odgovarati na to pitanje. Pričat će isključivo o takmičenju na Svjetskom prvenstvu”, kazao je Vuković.

Da li vi imate odgovor, nastavio je novinar.

“Na ovoj press konferenciji pričat ćemo samo o utakmici protiv Kameruna. Ok?”, dodao je Vuković.

Komentari na video žestoki su, a prednjače oni kako “Srbiju treba izbaciti s prvenstva zbog petljanja politike u sport”.

Sramota, sve ste doveli na dno, blam… samo su neke poruka, a neko podsjeća i kako su se “bacali u nesvijest prošlo prvenstvo kad su Švicarci pokazivali ‘orlove’ – tada je bilo da se sport i politika ne miješaju.”

Društvenim mrežama su od jučer kružile fotografije transparenta okačenog iznad ormarića Miloša Veljkovića i Andrije Živkovića uoči poraza reprezentacije Srbije od 0:2 od Brazila u četvrtak u Kataru.

Fudbalski savez Kosova službeno se žalio FIFA-i, a kosovski ministar sporta Hajrulla Ceku opisao je sliku kao korištenje Svjetskog prvenstva za promicanje “poruka punih mržnje”. FIFA se pozvala na svoj disciplinski kodeks koji se odnosi na nedolično ponašanje uključujući “uvredljive geste, znakove ili jezik” i “korištenje sportskog događaja za demonstriranja nesportske prirode”.

Iz FIFA-e nisu najavili kada bi trebala biti izrečena presuda, a Srbija sljedeću utakmicu na Mundijalu igra u ponedjeljak protiv Kameruna.