GATES: SVIJET ĆE POGODITI PUNO OPASNIJA PANDEMIJA OD COVIDA

Bill Gates, osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, sudjelovao je u utorak na Time 100 Summitu. Tom je prilikom kazao da je COVID-19 čovječanstvu dao priliku da se pripremi za buduće pandemije, posebno one koje bi mogle uvelike destabilizirati društvo. Dodao je kako bi samo u sklopu preventivnih mjera i pripreme za iduću pandemije trebalo izdvojiti najmanje oko milijardu dolara na globalnoj razini.

“Šanse za izrazito smrtonosnu pandemiju u sljedećih 20 godina, bilo prirodnu ili umjetnu, više su od 50 posto”, kazao je milijarder.

“Pozivam svjetske čelnike da oforme globalni tim od oko 3000 stručnjaka za zarazne bolesti. Oni sa svojim usuglašenim stavovima mogu pomoći čovječanstvu da lakše i bezbolnije prebrodi razorne pandemije”, kazao je Gates.

Ideju o udruženju 3000 znanstvenika nazvao je “Global Epidemic Response and Mobilization”, a tim tijelom upravljala bi Svjetska zdravstvena organizacija. Prema Gatesovim riječima, jedna od glavnih uloga GERM-a bila bi obveza izvođenja vježbi izbijanja epidemije u pojedinim zemljama kako bi se provjerilo koliko su pripremljene, piše Time.

Gates je dodao da bi sljedeća pandemija mogla imati puno veću stopu smrtnosti od COVID-19.

“Šanse za još jednu pandemiju u sljedećih 20 godina, bilo prirodnu ili umjetnu, više su od 50 posto”, kazao je milijarder uz zaključak da društvo u cjelini treba biti spremno i da se ne smije događati da ijedna zemlja u tom smislu vodi izoliranu politiku jer bi to naštetilo zdravlju i sigurnosti drugih.

“Novac trebamo ulagati u istraživačke centre, kompleksne sustave i visoke tehnologije ali i razvoj novih cjepiva. To je minoran trošak ako uzmemo u obzir koliko su države potrošile na COVID-19. Tijekom te pandemije samo SAD potrošio je više od 14 milijardi dolara. Zašto? Jer država nije bila spremna za takov što. Srećom smrtnost od koronavirusa iznosila je 0.2 posto, ali pitam se što će biti kad nas pogodi daleko opasnija zarazna bolest”, zaključio je Gates.