GRAČANICA-IGRA I PJESMA SPAJAJU MLADE IZ REGIONA

GRAČANICA-IGRA I PJESMA SPAJAJU MLADE IZ REGIONA

U organizaciji Omladinskog kulturnog centra „Bosna art“ iz Stjepan  Polja kod Gračanice u ovom mjestu je održana jubilarna Deseta internacionalna smotra folklora. Nastupilo je osam društava iz Slovačke, Srbije, Sjeverne Makedonije i BiH.

S obzirom da su učesnici, umjesto u hotelu,  bili smješteni kod svojih vršnjaka i prijatelja, vie od same smotre ljepote zvuka, igre i pokreta bila su nova prijateljstva.

-Družili smo se sa Makedonijom, Slovačkom. Sa mnogo zemalja smo se družili sinoć, pa evo i danas smo zajedno-kaže nam Ema Kikić iz KUD-a „Gradina“ Doboj.

-Prvi put smo ovdje. Odlično je. Dobro druženje, nova prijateljstva sklapamo tako da je odlično. Svidja nam se-dodaje predsjednik KUD-a „Čarapanka“ iz Kruševca u Srbiji Petar Stefanović.

Već deset godina domaćini iz Stjepan Polja na ovaj način organiziraju smotru folklora što je čini posebnom.

-Mi svake godine ugostimo inostrana društva s tim da djeca budu smještena po kućama. Znači, razbijamo sve te barijere, razvijamo prijateljstva i lijepe priče-ushićeno nam priča Hafiza Mehanović, predsjednica Organizacijskog odbora.

Šarenilo pokreta, zvuka, nošnje i maštovitosti koreografija još su jednom ovo druženje učinili neponovljivim.

-Jednostavno imaš prijatelje sa kojima njegujes tradiciju, gradiš nove odnose. To su prijateljstva koja će trajati kroz cijeli život-kaže Mihaela Miševa iz FA „Ljupčo Santov“ Kočani, Sjeverna Makedonija.

-Mnogo je lijepo upoznati druge ljude i druge kulture i igre naravno-dodaje članica KUD-a „Mladi metalac“ iz Hadžića  Ena Osmanović.

Nastupi u oficijelnom dijelu programa očito nisu bili dovoljni pa se, zajedno s posjetiocima zaigralo i veliko narodno kolo. Afirmativa.ba

https://www.facebook.com/p/Madraci-Oblak-100075448826227/