„GRAČANIČKI GLASNIK“: ZA RATNE ZLOČINE NA CIVILIMA GRAČANICE NEKO MORA ODGOVARATI!

Časopis „Gračanički glasnik“, kao tematski profilirana i zapažena periodika, nakon gotovo tri decenije izlaženja, doživio je promociju 56 izdanja. Uz kulturne i historijske sadržaje, tematska cjelina ovog izdanja su ratni zločini u Gračanici u periodu 1992. do 1995. godine.

Prostor Dershane Osman kapetanove medrese u Gračanici bio je mali da primi sve koji su željeli prisustvovati promociji 56. izdanja „Gračaničkog glasnika“. Iako redovito, u gotovo tri decenije postojanja,  obiluje zapaženim  kulturnih i historijskim temama, tematska cjelina „Ratni zločini nad civilima Gračanice 1992.-1995.“ pobudio je veliku pažnju javnosti.  I ne bez razloga.

-Gračanica je za sve tri i po godine rata bila izložena stalnim napadima artiljerijom, snajperima i tako dalje čije su žrtve bili civili i, u nekoliko slučajeva,  civili su bili zarobljeni i zločinački pobijeni-kazao je historičar i član Redakcije „Gračaničkog glasnika“  Edin Šaković.

U tematskoj cjelini  precizno su dokumentovana imena, mjesta i način stradanja civila. Od 149  ubijenih civila Gračanice u 115 slučajeva evidentirana su jasna kršenja medjunarodnog humanitarnog prava. 350 civila je teže i lakše ranjeno.

“Gračanički glasnik”: Tužilaštva 30 godina ćute

-Mi ćemo sa ovim materijalima, a to je nekih 150 stranica istraživanja, a to su sami dokazi koji mogu biti  osnova i podloga da se već sutra podnesu krivične prijave-ističe profesor Omer Hamzić, Glavni i odgovorni urednik „Gračaničkog glasnika“.

Civilne žrtve rata, medju kojima je i profesor Hamzić, ogorčene su zbog činjenice da Kantonalno, ali  ni Tužilaštvo BiH  u slučaju stradanja civila Gračanice nisu pokrenula ni jednu istragu.

-Što naša vlast i svi mi gledamo da žrtve idu ispred države, ispred državnih organa, ispred pravnika, ispred sile jedne administracije koja prima debele pare i koja bi trebala da radi na ovim istragama. Božija je grehota da ispred nadležnih u ovom segmentu idu „Majke Srebrenice“ i civilne žrtve rata-ističe Hamzić.

-Bez odgovaranja svih onih koji su odgovorni za ratne zločine mislim da je apsurdno, čak evo i 30 godina poslije rata, govoriti o nekom pomirenju. Stanje u našoj državi jasno pokazuje da još uvijek nosimo te ratne traume-dodaje Edin Šaković.

Uz podršku lokalne zajednice prikupljena dokumentacija će biti dostavljena nadležnom tužilaštvu s ciljem da se odgovorni za stradanje civila Gračanice, konačno privedu pravdi. Afirmativa.ba