HKD „NAPREDAK“ DOBOJ- KONCERT HRVATSKA VOKALNA LIRIKA

HKD „NAPREDAK“ DOBOJ- KONCERT HRVATSKA VOKALNA LIRIKA

U organizaciji HKD „Napredak“ iz Doboja u ovom gradu je upriličen muzički koncert pod nazivom „Hrvatska vokalna lirika“. Dobojskoj publici se, u dvorani muzičke škole „Markos Portugal“, koja je s dobojskim Centrom za kulturu i obrazovanje bila suorganizator,  neprolaznim arijama predstavila sopranistica  Vedrana Šimić  uz klavirsku pratnju Milana Lucića.

Predivne i neprolazne arije u maestralnoj izvedbi sopranistice Vedrane Šimić, uz virtuoznu pratnju na klaviru Milana Lucića, muzički su sadržaj koji ovdašnjoj publici nije često dostupan

-Željeli smo da i Dobojlijama dočaramo malo tu hrvatsku vokalnu liriku,  jer to je stvarno divna glazba i mislim da bi večerašnji posjetitelji  trebali biti oduševljeni time-kazala nam je tajnica HKUD „Napredak“ u Doboju  Ljubica Berlanda.

Dio je ovo muzičkog sadržaja pripremljenog u povodu obilježavanja 120. obljetnice postojanja HKD „Napredak“ u kojem je uživao relativno mali broj poklonika kalsične muzike.

-Nama je posebno drago, zaista da smo večeras ovdje. Nikada nije malo publike. Ja pjevam i za jednog čovjeka. Tako da i jedan ako dodje je jako vrijedan-skromno je kazala diva, sopranistica Vedrana Šimić.

Zahvaljujući HKD „Napredak“ slični kulturni sadržaji dolaze i u dijelove BiH poput dobojskog kraja, gdje danas Hrvata, u odnosu na prijeratni broj,  živi manje od pet procenata.

-Upravo zbog toga da bismo očuvali i jezik i narječja hrvatske kulture i hrvatske glazbe i predstavili u svim krajevima BiH. I tamo gdje su Hrvati i u većini i u manjini-kazao je pijanist Milan Lucić.

Inače, Vedrana Šimić je vanredni profesor i šef Odsjeka za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji UNSA-u, a Milan Lucić je doktor muzičkih umjentosti za klavir i viši je umjetiički saradnik na Muzičkoij akademiji Sarajevskog univerziteta. Afirmativa.ba