HKD „NAPREDAK“ DOBOJ-UZ LIKOVNU UMJETNOST ZA BOLJI SVIJET

HKD „NAPREDAK“ DOBOJ-UZ LIKOVNU UMJETNOST ZA BOLJI SVIJET

S ciljem promoviranja tolerancije i medjusobnog razumijevanja kroz kulturu, dobojska podružnica HKD „Napredak“ je, u ovom gradu upriličila „Kreativnu radionicu crtanja i slikanja za djecu i odrasle“.  Predstavilo se tridesetak učesnika koji su poruku mira i razumijevanja poslali različitim motivima i tehnikama likovnog izražaja.

Kulturni dom „Petar Ajvazović“ bio je mali da primi sve etablirane, ali i umjetnike-početnike koji su željeli da uzmu učešća u radionici, pa se i dvorište zašarenilo štafelajima i pastelnim, akrilnim  i inim bojama, tehnikama i motivima.

-Cilj jedne ovakve radionice je upravo druženje, poštivanje različitosti, kulture, običaja i tradicije svih naroda koji žive  u gradu Doboju, a i u BiH-kazala je predsjednica dobojske podružnice HKD „Napredak“ Ljubica Berlanda.

-Mi smo danas od 77 do sedam godina i svi su pristupili na jedan drugačiji način i materijalima i tehnikama. Zapravo to i jeste kolonija. Čar i bit radionice je da se svi kao jedan mehanizam uklopimo, da radimo zajedno, da se družimo, da pričamo, a naravno da ostvarimo i odredjene rezultate-kaže nam akademski slikar i voditelj radionice Mišo Damjanović.

Trinaestogodišnja Sara Ilić iz Doboja  uz kist je, kaže od pete godine. Ovo je njeno prvo učešće na koloniji.

-Svidja mi se. Došla sam da vidimo kako drugi ljudi crtaju, da  od starijih naučim nešto novo-ističe Sara.

Medju brojnim motivima, Josip Matijević iz Žepča njeguje apstrakciju, a evo i zašto.

-U prirodu idemo da je gledamo. S ljudima se trebamo družiti, kao mi sada ovdje, a slikanjem trebamo na svijet donijeti nešto novo što još nije vidjeno. Ne trebamo preslikavati ništa. Zato ja radim apstrakciju-špjašnjava Matijević.

Radionicu je finansijski podržao Središnji ured Republike Hrvatske za Hrvate izvan ove zemlje. Afirmativa.ba