HKD NAPREDAK – U USORI UPRILIČENI „29. DANI HRVATSKE KULTURE“

Bogat, ali nadasve kvalitetan program kulturnih dogadjaja, nakon pauze zbog pandemije korona virusa, u okviru „29. dana hrvatske kulture“ priredili su u usorsko-tešanjskome „Napretku“. Tradicionalno, što zbog kvaliteta, što zbog gostoprimstva,  manifestacija  i ove godine ima regionalni karakter.

-Kao što vidite ovdje su iz „Napretka“, i ne samo iz „Napretka“, iz Doboja, Dobojlije, takodje iz Teslića, a Tešanj nam je prirodno suradnik u svakom projektu kojeg radimo, a tako je i kod njih kada oni bilo što rade-kazao nam je domaćin, predsjednik HKD „Napredak“ Usora-Tešanj Franjo Bratić.

Ovogodišnja manifestacija otvorena je usorskom promocijom knjiga „U službi Bogu i čovjeku“ don Luke Brkovića i „Bosna i Hercegovina naša domovina“ Franje Topića. U prvoj knjizi 24 ugledna autora, medju kojima su i Vinko kardinal Puljić, Ivo Komšić, Ljubiša Marković i drugi,  pišu o Brkoviću, župniku koji je rat proveo u opkoljenom Sarajevu (1991. – 2018.)  i ostao, jednostavno samo čovjek.

-Najveći domet jeste to da neko bude čovjek. Da uvijek bude čovječan i ljudima u potrebi, bez obzira iz kojeg naroda ili vjere dolaze, da im bude na raspolaganju i učini ono što je i u tom momentu kadar učiniti-kazao nam je don Luka Brković.

BiH je nadživjela strane zavojevače, bahate vladare i nepravdu svake vrste. I danas je to, uprkos svemu,  kaže Franjo Topić, počasni predsjednik HKD „Napredak“ u BiH, lijepa zemlja, s dobrim ljudima i mnogo mogućnosti.

-Prošao sam mnogo zemalja. U BiH se danas živi  bolje nego u Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori. Da ne bude zabune, nije bolje nego u Švicarskoj, ali u ovoj zemlji ima  puno pozitivnog i ne treba ići. Nikada nikome ne bih pomogao da ode. Ono što možemo,“Napredak“ je hvala Bogu mnogo toga učinio, i ove akademske godine dijelimo  u iznosu većem od 100.000 maraka stipendija. Treba biti hrabar i optimisitčan-kazao je Franjo Topić.

U okviru ovogodišnjih „Hrvatski dana kluture“ upriličena je i likovna kolonija „Usora 2022“, promocija knjige usorsko-tešanjskoga autora ivice Budulice Strikana, izložba slika mladih umjetnika i još mnogo toga. Afirmativa.ba