HRVATSKA I GRČKA PODRŽALE KANDIDATURU BIH

Predsjednici vlada Hrvatske i Grčke Andrej Plenković i Kirjakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) uputili su u srijedu snažnu zajedničku podršku za dodjelu statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji Bosni i Hercegovini.

– Trebamo iskoristiti ovaj kritični trenutak za ove vitalne odluke obilježene, ne samo duboko promijenjenim geopolitičkim okruženjem u Evropi izazvanim ruskom agresijom na Ukrajinu, već i važnim pozitivnim razvojem događaja u Bosni i Hercegovini nakon posljednjih općih izbora – navodi se u pismu upućenom predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije Šarlu Mišelu (Charles Michel) i Ursuli Fon der Lejen (Von der Leyen).

Izrazili su zadovoljstvo što je Evropska komisija prepoznala priliku za daljnje jačanje evropskog puta Bosne i Hercegovine, preporučivši da Vijeće dodijeli status kandidata uz razumijevanje da je važno poduzeti nekoliko ključnih koraka i reformi.

– BiH već sada pokazuje da ide naprijed s određenim dugogodišnjim pitanjima, a očekuje se i brzo formiranje nove vlasti na svim nivoima s obnovljenom evropskom agendom. Uvjereni smo da bi daljnje reforme, uključujući potrebu hitnog dovršetka ustavne i izborne reforme koja je u tijeku, kao i cjelokupna politička dinamika u zemlji, bili duboko osnaženi našom pozitivnom odlukom – ističe se u pismu.

Predsjednici dvije vlada smatraju da bi to Bosnu i Hercegovinu čvrsto usidrilo na njezinom putu ka članstvu u Evropskoj uniji te dalo poticaj za daljnju relaksaciju političkih odnosa i prije svega poslalo nedvosmislen signal političke i moralne podrške Evropske unije.

– Naša pozitivna odluka također bi imala važnost za zapadni Balkan u cjelini, zatvarajući još jedan put za potencijalni negativni utjecaj vanjskih aktera. Nakon dosadašnjih zajedničkih akcija podrške, Hrvatska i Grčka sa zadovoljstvom ponovno daju snažnu potporu europskim integracijama BiH. Uvjereni smo da u ovom trenutku Evropska unija treba stati jedinstveno za svoju dobrobit i dobrobit Bosne i Hercegovine – zaključeno je u pismu.