ISPOVIJEST ŽENE IZ TESLIĆA; „TJERALI SU ME DA UTOVARAM UGALJ I DA PO KIŠI, POPUT KONJA „ŠTRAFAM“ TRUPCE IZ ŠUME“

Šta se dogadja u OŠ „Vuk Karadžić“ u Tesliću, uznemirujuća ispovijest uposlenice Emine Kopić

„TJERALI SU ME DA UTOVARAM UGALJ I DA PO KIŠI, POPUT KONJA „ŠTRAFAM“ TRUPCE IZ ŠUME“

Šest godina trpim nevidjen pritisak. Ovo se više ne može izdržati. Na sve načine sekretar škole Denis Kršić, uz prećutno odobravanje direktora Dejana Pozderovića me nastoji prisliti da napustim posao. Bivši direktor me tjerao  da utovaram ugalj, da, poput konja po kiši, „štrafam“ (iznosim) balvane iz šume. Sve zbog toga što sam jedina medju 16 pomoćnih radnika Bošnjakinja i što je za moje radno mjesto već spremna žena koja će me zamijeniti- kroz suze počinje svoju ispovijest za naš portal uposlenica OŠ „Vuk Karadžić“ u Tesliću Emina Kopić.

Kaže da je prije šest godina, pošto ima završenu Ekonomsku školu, trebala početi raditi u administrativnom odjelu škole, ali da je na to mjesto, preko noći primljena, bez adekvatne stručne spreme, supruga bivšeg direktora škole.

Od sindikata, kaže nema nikakve podrške.

Emina Kopić; Višegodišnji mobing

-Kako ću imati podršku kada je predsjedniku Sindikata u našoj školi  direktor za poslušnost, dao na korištenje školski stan na 35 godina, nakon što su iz njega istjerali samohranu staricu. Tako predsjednik sindikata, umjesto da štiti prava radnika, ima dug da stane uz rukovodstvo škole, a protiv svojih članova-priča Kopić.

Sve je eskaliralo početkom novembra kada je Denis Kršić u ured pozvao Eminu Kopić.

-Tamo je bila još jedna moja koleginica i sekretar Kršić. Ispred njega je stajao neki papir za koji mi je naredio da ga potpišem. Pitala sam o čemu se radi, a on je kazao da je to novo Rješenje prema kojem  ću u narednom periodu čistiti i dio prostora koji je do tada čistila moja koleginica. Rekla sam mu da sve ostale čistačice imaju da čiste od 300 do 400 metara kvadratnih, a da ja sada čistim 700 metara kvadratnih što je utvrdio Inspektorat RS. On je to ingorisao, gurnuvši papir prema meni naredivši da stavim potpis. Odbila sam, a on je rekao da ću, ako ne potpišem Rješenje raditi svaki dan do 21 sat naveče dok sve ne završim. Osjetila sam se strašno povrijedjenom i poniženom. Izgubila sam kontrolu, počela sam da vičem kako to nije pošteno, da je to mobing i da ne smije kršiti Zakon. Bacila sam rokovnik na sto  i uplakana pokušala izaći iz ureda, ali sam se srušila i izgubila svijest. Probudila sam se u bolnici sa pritiskom 270 sa 140 u predinfarktnom stanju – priča nam Emina Kopić.

Kaže kako je za vrijeme dok je bila u bolnici niko iz Uprave škole i Sindikata nije pozvao, a kamo li posjetio.

Denis Kršić: ponudio  novo Rješenje

-Sekretar Denis Kršić mi je po jednoj nastavnici poručio da me kradom snimao mobitelom i da će kada on bude htio sve to objaviti u medijima-kaže Emina koja se trenutno oporavlja kod kuće.

DIREKTOR O SLUČAJU ZNA SA FACEBOOKA

Kontaktirali smo direktora škole Dejana Pozderovića koji nam je u telefonskom razgovoru kazao da nema nikakve službene informacije o dogadjaju s početka mjeseca i da će moći više reći kada dobije zvanične informacije.

-Mi smo javna ustanova i sve što sam do sada čuo o ovom slučaju je pisanje po facebooku. Ja ne bih ništa o tome mogao reći dok ne dobijem zvanične informacije-kazao je Pozderović.

Dejan Pozderović, nema zvanične informacije

-To su obične gluposti. Ne želim o tome ni razgovarati. To će utvrditi nadležni organi, ne samo škole, nego i pravosudja. Ja sam njoj ponudio usmeno, a potom i pismeno  novi način rada na što je ona imala pravo žalbe, ali je ona odbila da o tome razgovara. Počela je da urla i da baca neke stvari čak i na mene. U jednom komentaru na facebooku je rekla da je bogdo imala kamen. Ove bljuvotine što je pisala po društvenim mrežama neću da komentarišem. One su proslijedjene mom advokatu i on će dalje da postupa-kazao nam je sekretar škole Denis Kršić negirajući postojanje audio snimka.

Emina Kopić ističe kako nije ništa pisala, nego se komentarima osvrnula na dogadjaj zlostavljanja nastavnice u Trsteniku u Srbiji. Da je riječ o sprezi sekretara, direktora i predsjednika Sindikata, kaže Emina, svjedoče i prijetnje preko nastavnice iste škole audio-snimkom i vijesti koju je čula da na njenom radnom mjestu već radi druga žena.  Povrijedio je Eminu, kaže,  izostanak bilo kakve empatije, humanosti i kolegijalnosti Uprave škole i Sindikata koji je nije nazvao, posjetio u bolnici ni po povratku kući u Bariće kod Teslića.

Putem telefona smo zatražili i stav predsjednika školskog sindikata.

SINDIKATU UVJET ZA DJELOVANJE KAZNA ZA UPOSLENIKA

-Koleginica Kopić je član našeg Sindikata, ali mi ne možemo poduzeti ništa prije izricanja disciplinske ili neke sankcije prema radniku. Pošto nije došlo do izricanja Sindikat nije zauzeo nikakav stav.  Mislim da će škola u narednih sedam do deset dana donijeti akt i Sindikat će odreagovati na način da će biti angažiran pravnik i glavni advokat  iz Sindikata regije  Doboj koji će se u prisustvu koleginice Kopić odrediti o ovom slučaju-kazao je predsjednik Sindikata OŠ “Vuk Karadžić” u Tesliću naglašavajući da Kopić vidja u gradskim kafanama, a smrtni slučaj u porodici je okarakterisao kao “osmo koljeno”.

 

U vrijeme dok se sve dešavalo tragično je izgubio život Eminin rodjak Muhamed.

-Vidite o kakvim ljudima se ovdje radi. Koliko bezosjećajnosti, koliko izdaje osnovnih postulata sindikalnog djelovanja i ljudskog odnosa.  Muhamed i ja smo djeca od dva brata. Othranio ga je moj otac, a njegov amidža. Odrastao je pod našim krovom i dok nisam porasla mislila sam da mi je rodjeni brat i tako sam ga doživljavala do smrti. Njegova bolest me dodatno skrhala. Nigdje ne izlazim, posebno ne u kafane i sve to više govori o njima nego o bilo čemu drugom-zaključuje Emina Kopić najavljujući borbu protiv mobinga u svom slučaju, pozivajući sve žene koje trpe slično nasilje da dignu glas i hrabro štite svoja ljudska  prava zagarantovana poveljom UN-a.  Afirmativa.ba